U Zagrebu otvorena maestralna izložba; Vjekoslav Skledar snimio je žene oboljele od karcinoma

Izložbu nagrađivanog fotografa, inače Telegramovog urednika fotografije, možete pogledati do 20. travnja u Galeriji Kranjčar

12.04.2023., Zagreb - Otvorenje izlozbe "Ja sam snaga“  fotografa Vjekoslava Skledara koju organizira udruga Nismo same. Suzana. Photo: Josip Regovic/PIXSELL
FOTO: Josip Regovic/PIXSELL

Nismo same, udruga koja pruža podršku ženama oboljelima od raka, danas je u zagrebačkoj galeriji Kranjčar otvorila svoju prvu izložbu Ja sam snaga. Nagrađivani fotograf Vjekoslav Skledar, inače Telegramov urednik fotografije, snimio je deset fotografija, odnosno portreta žena u vrijeme njihove borbe s karcinomom dojke. Svrha izložbe, kako nam je naglasila Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same, jest destigmatizacija onkoloških pacijentica koje zbog liječenja ostaju bez kose.

Vjekoslav Skledar Photo: Josip Regovic/PIXSELL Josip Regovic/PIXSELL

“Izložba prikazuje deset žena, većinom u četrdesetim godinama koje su tijekom liječenja na kemoterapiji ostale bez kose, a kraj svake fotografije je i njihova kratka priča. Imamo tako ženu kojoj je karcinom dijagnosticiran tijekom trudnoće, zatim jednu ženu koja je otkrila tumor dan prije vjenčanja i jednu mladu ženu kojoj je dijagnosticiran tijekom dojenja”, govori Kalogjera i naglašava da izložbom također žele pokazati da je danas rak dojke bolest od koje obolijeva sve veći broj mladih žena.

Onkološke pacijentice su kod nas stigmatizirane

“Gubitak kose jedna je od najupečatljivijih nuspojava liječenja. I pitanje je to s kojim se susreću brojne žene kada započinju svoje liječenje jer ipak je kosa ključan dio njihovog identiteta, osobnosti, ženstvenosti, snage i samopouzdanja.”, govori Kalogjera i dodaje da je podizanje svijesti o gubitku kose onkoloških pacijentica izuzetno važno jer se radi o emocionalno i fizički teškom iskustvu koje ima značajan utjecaj na kvalitetu života oboljelih.

“Kod nas su nažalost onkološke pacijentice još uvijek stigmatizirane i sve se jako boje tog trenutka jer ne žele osudu okoline”, objašnjava Kalogjera. “I zato smo ovom izložbom htjeli pokazati da snaga nije u kosi nego da je snaga u nama. Zahvaljujem tim ženama i Vjekoslavu što je kroz svoje fotografije uspio prenijeti njihov stav, kao i nadu u njihovim očima”, govori Kalogjera.

Izložba u organizaciji udruge Nismo same Photo: Josip Regovic/PIXSELL Josip Regovic/PIXSELL

Vjeko nam se obratio i pitao kako nam može pomoći

Pitanje kose Ivanu muči već godinama jer je tijekom svog liječenja i sama ostala bez nje. “Kada sam došla u bolnicu, odmah su mi rekli da kupim periku, a kada sam odgovorila da to ne želim, pokušavali su mi objasniti da će me okolina osuđivati. Iako nisam vjerovala, na kraju je stvarno bilo tako. Ljudi gledaju u vas i počnete se osjećati loše. Srećom, toga je ipak nešto manje nego prije, ali još uvijek je prisutno, pogotovo kada je u pitaju mlada žena”, prisjeća se svojeg iskustva Kalogjera.

Vjekoslav Skledar sa Slavkom Pavić Photo: Josip Regovic/PIXSELL Josip Regovic/PIXSELL

Ideju za izložbu, govori Ivana, dobila je u razgovorima s Vjekoslavom. “Jedan dan je slučajno navratio u našu udrugu i rekao: Cure, sviđa mi se što radite. Ja bih se uključio. I pitao nas je kako može pomoći”, prepričava Kalogjera i dodaje da su kroz razgovor došli na ideju izložbe kojom bi pokušali osvijestiti javnost. “I zbog toga sam beskrajno zahvaljujem Vjeki što je pronašao vremena i truda. I što je uložio puno ljubavi u te portrete”, kaže Ivana, te dodaje da se izložba može pogledati do 20. travnja.

Mihaela kraj svog portreta Photo: Josip Regovic/PIXSELL Josip Regovic/PIXSELL

Izložbu u Galeriji Kranjčar otvorila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. U govoru je komentirala kako na izloženim fotografijama ne vidi ništa tužno. “Vidim samo puno vjere u život, puno snage i životne radosti”. Vjekoslav Skledar, dodala je ministrica, s puno je emocija fotografirao te hrabre žene, što se na izložbi itekako vidi.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek. Photo: Josip Regovic/PIXSELL Josip Regovic/PIXSELL