Ugledni talijanski arhitekt i inženjer Carlo Ratti imenovan je za kustosa Venecijanskog bijenala

Glavni Rattijev zadatak bit će organizacija devetnaeste Međunarodne izložbe arhitekture na Bijenalu 2025. godine

Upravni odbor Venecijanskog bijenala postavio je Carla Rattija na mjesto ravnatelja Odsjeka za arhitekturu, odnosno kustosa devetnaeste Međunarodne izložbe arhitekture koja će se održati 2025. godine.

Rattijevo postavljanje na jučerašnjem su sastanku podržali Roberto Cicutto, aktualni predsjednik Bijenala, i Pietrangelo Buttafuoco, njegov nasljednik čiji mandat počinje u ožujku sljedeće godine.

Jedan od deset najcitiranijih stručnjaka na području urbanog planiranja, Ratti je suator više od 750 publikacija i stalni komentator u medijima poput The New York Timesa, Financial Timesa, Guardiana, Le Mondea i mnogih drugih.

Obnaša niz prestižnih dužnosti

Rođen 1971. u Torinu, po obrazovanju arhitekt i inženjer, zaposlen je na prestižnim ustanovama Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Politecnico di Milano. Ratti je imao bogat akademski put pa se nakon milanskog Politecnica školovao na pariškom École Nationale des Ponts et Chaussées, a potom na Sveučilištu Cambridge i MIT-u, gdje je i doktorirao kao Fulbrightov stipendist.

Na MIT-u upravlja istraživačkom grupom Senseable City Lab, u kojoj stručnjaci prate kako tehnologija utječe na promjenu načina stanovanja u gradovima, a još 2004. godine osnovao je arhitektonski i inovacijski ureda CRA-Carlo Ratti Associati, koji danas ima podružnice u Torinu, New Yorku i Londonu. Obnaša i supredsjedateljsku poziciju u jednom od specijaliziranih vijeća Svjetskog ekonomskog foruma.

Bogato međunarodno iskustvo

Ima iskustvo provođenja projekata u različitim zemljama, između ostaloga u Rusiji, Njemačkoj, Kini i Portugalu, a radovi su mu izlagani u najvećim svjetskim muzejima, recimo u newyjorškom Muzeju moderne umjetnosti (MoMA). Tri su njegova projekta bila uključena na listu “Best Inventions of the Year” magazina TIME.

Ovako je Ratti prokomentirao imenovanje: “Mi arhitekti volimo misliti da smo pametni, ali prava inteligencija posvuda je oko nas. Bestjelesna genijalnost evolucije, rastuća moć računala i kolektivna mudrost mase. Da bi se suočila s gorućim svijetom, arhitektura mora iskoristiti svu dostupnu inteligenciju. Počašćen sam i ponizan što imam priliku biti kustosom na Bijenalu 2025. godine”.