Umjetnici u Barceloni prosvjeduju protiv plana da se u bivšoj Picassovoj školi otvori muzej posvećen Woodyju Allenu

Smatraju da bi muzej bio privlačan samo turistima, ali ne i građanima Barcelone

US director Woody Allen poses during a photocall for the film "Irrational Man" at the 68th Cannes Film Festival in Cannes, southeastern France, on May 15, 2015. AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP / LOIC VENANCE
FOTO: AFP

Sindikati u Barceloni trenutno provode žestoku kampanju kojom pokušavaj spriječiti da nekadašnja umjetnička škola Pabla Picassa postane muzej posvećen američkom redatelju Woodyju Allenu. Oni tvrde da bi takav muzej bio privlačan dijelu turista, ali sigurno ne stanovnicima Barcelone, prenosi The Guardian.

Prostor u kojem se nalazila The Escola d’Arts i Oficis de Barcelona, koja je i dalje u vlasništvu katalonske vlade, smješten je u gotičkom kvartu, a našao se i na jednoj od najpoznatijih Picassovih slika – “Gospođice iz Avignona”. Usprkos imenu, ta slika nema nikakve veze s gradom na jugu Francuske, već prikazuje pet prostitutki iz jednog barcelonskog bordela.

Zgrada treba ostati u obrazovnoj domeni

Predsjednik španjolske filmske kompanije Mediapro, Jaume Roures, istaknuo je kako je ta zgrada prazna još od 2009. i kako u njoj želi otvoriti muzej posvećen poznatom američkom redatelju zato što bi to bilo “kao da ponovno zajedno rade na novom filmu”. Allenov film “Vicky Cristina Barcelona”, sa Scarlett Johansson i Javierom Bardemom u glavnim ulogama, snimljen je u ovom gradu 2008.

No lokalni sindikati se uopće se ne slažu s Rouresovom tvrdnjom. Trenutno provode kampanju s kojom žele uvjeriti vlasti da ta zgrada treba ostati u obrazovnoj domeni, što je funkcija koju nosi još od svoje izgradnje davne 1775. Dodaju i kako bi muzej bio privlačan samo turistima, ali ne i građanima Barcelone.

Gradonačelnica obećala otvaranje škole

Ovog vikenda su u sklopu svoje kampanje organizirali radionice i umjetničke aktivnosti ispred sporne zgrade kako bi ukazali na tu problematiku. Aktivisti su podsjetili i da je je gradonačelnica Barcelone, Ada Colau, u svojoj predizbornoj kampanji prošle godine obećala kako će ponovno otvoriti umjetničku školu na toj lokaciji.

Woody Allen nije ostao u dobrom pamćenju španjolskim filmašima. Kad je 2008. snimao “Vicky Cristina Barcelona”, nagovorio je gradsko vijeće da na određeno vrijeme kompletno zatvore nekoliko vrlo prometnih ulica, što je grad po nekim procjenama koštalo oko milijun eura. Vlasti su tad tvrdile da je taj gubitak isplativ jer će donijeti jako veliku promociju Barceloni.