Umrla je Aretha Franklin

Otišla je u 76. godini od raka, tiho u svom domu

FOTO: Profimedia, Hollywood Archive

Aretha Franklin, koju su nazivali “kraljicom soula”, preminula je danas u Detroitu u 76. godini. Legendarnoj glazbenici karcinom je dijagnosticiran 2010., a prošle godine je najavila kako se povlači iz svijeta glazbe. Najpoznatija po hitovima poput Respect i Think, Franklin je imala preko dvadeset pjesama na prvom mjestu top-ljestvica tijekom svoje sedamdesetogodišnje karijere.

Franklin je također prva žena Afroamerikanka koja je uvrštena u Rock and Roll Hall of Fame, 1987. godine. Svoj zadnji nastup održala je prošlog studenog na gala događaju u New Yorku, koji je održavala zaklada Elton John Aids Foundation. Prije toga je pjevala u Philadelphiji u kolovozu. Opisujući nastup, njen prijatelj i novinar Roger Friedman je tada poručio: “Bila je to čudesna izvedba s obzirom na njezinu iscrpljenost i dehidraciju”.

Simbol afroameričke kulture

Rođena je u Memphisu. Mama joj je bila pijanistica i pjevačica gospela, a tata baptistički svećenik. Od rane dobi, Franklin su glazbi podučavale zvijezde poput Mahalije Jackson i Clare Ward. U početku karijere imala je problema s pronalaskom slave, a njen izdavač Columbia Records nije znao kako kako točno kategorizirati taj impresivno snažan glas.

Tek prelaskom u Atlantic Records 1966. godine, udruživanjem s Muscle Shoals Rhythm Section, Franklin je došla do svojih prvih zapaženijih nastupa. Već do 1968. godine prozvana je “Lady Soul”, te ubrzo postala simbolom afroameričke kulture. Te godine dobila je i naslovnicu čuvenog časopisa Time te nagradu Martin Luther Kinga. Godine 2005. predsjednik George W. Bush odlikovao ju je Predsjedničkom medaljom slobode, najvišom američkom civilnom nagradom.