Umrla je čuvena Doris Day

Holivudska diva prije dva mjeseca navršila je 97. rođendan

This undated file photo shows US actress Doris Day (R) relaxing with US actor Rock Hudson (L). Day and Hudson starred in several romance/comedy Hollywood films in the 1960's. Day was born in 1924 in Cincinnati, Ohio and was a band singer before she became a film star and recording artist. Hudson died twenty years ago, 02 October 1985, at the age of 59 due to complications from AIDS. (Photo by HO / HO / AFP)
FOTO: AFP

Doris Day, holivudska ikona 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, preminula je jutros, dva mjeseca nakon 97. rođendana. Vijest o njezinoj smrti potvrdila je Doris Day Animal Foundation, iz koje su dodali kako je preminula u svom domu u Kaliforniji, okružena najbližim prijateljima. “Day je bila izvrsnog zdravlja sve donedavno kada je dobila tešku upalu pluća, zbog čega je i preminula”, napisali su iz organizacije u pismenom priopćenju.

Day se proslavila filmovima Pillow Talk, Love Me or Leave i The Man Who Knew Too Much te pjesmama Sentimental Journey, Secret Love i Que Sera Sera, koje su uvrštene i u Grammyjevu Kuću slavnih. Day je bila potpuna suprotnost seksepilnoj Marilyn Monroe te su je smatrali “nevinom i neiskvarenom djevojkom iz susjedstva”. Iza nje su tri braka, o kojima je iskreno progovorila u svojoj knjizi ‘Doris Day: Her Own Story’.

Htjela je biti plesačica

Bila je izvrsna glumica i pjevačica, a odlično se snašla i u ulozi voditeljice te je neko vrijeme imala i vlastiti talk show The Doris Day Show. Za javnost ona je uvijek bila sretna i uspješna, ali kroz život je prošla kroz brojne mračne trenutke. “Ne znam zašto, ali imam tu nesreću da me javnost doživljava kao dobricu, ‘američku djevicu’ i slično, stoga mislim da ću poprilično šokirati mnoge, no ja to moram reći, čvrsto vjerujem da se dvije osobe ne bi trebale vjenčati ako prije toga nisu živjeli zajedno’, napisala je Day.

Iako je 2012. godine objavila CD s pjesmama koje je davno snimila, zapravo se 80-ih povukla iz show businessa te se posvetila životinjama i borbi za njihova prava. Doris Day rođena je kao Doris Mary Ann Kappelhoff, a od malena je željela biti plesačica. Nažalost, to se nikada nije ostvarilo jer je s 12 godina doživjela nesreću u kojoj je slomila nogu. Počela je pjevati na radijskim postajama, a holivudsku karijeru započela je nakon što su je zamijetili kako pjeva na jednom partyju 1947. godine.

Dobila je nagradu Grammy za životno djelo te Zlatni globus za životno djelo. Američki predsjednik George Bush 2011. joj je dodijelio Medalju slobode. Šezdesetih je bila na vrhuncu slave te je glumila u filmovima s nekima od najpoželjnijih glumaca zlatnog Hollywooda – Clarkom Gableom, Carryjem Grantom, Davidom Nivenom i Rodom Taylorom. Ipak, najveći su joj uspjeh donijeli filmovi u kojima je glumila s Rockom Hudsonom, Pillow Talk i Move over, Darling.