Umrla je dramaturginja i mirovna aktivistkinja Borka Pavićević

Ostavila je neizbrisiv trag na prostoru bivše Jugoslavije

FOTO: N1/Screenshot

Borka Pavićević, dramaturginja i osnivačica i ravnateljica Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), mirovna aktivistica, kulturna djelatnica i kolumnistica, preminula je u Beogradu u noći na nedjelju, priopćio je CZKD.

Rođena je 1947. godine u Kotoru u Crnoj Gori, a njezina angažiranost u kazališnom životu, mirovnim pokretima i ustrajnoj borbi za temeljne vrijednosti građanskog društva i demokracije ostavila je neizbrisiv trag na prostoru bivše Jugoslavije.

U Ateljeu 212 radila je kao dramaturginja 10 godina, od 1970. do 1981, a u Bitefu dva desetljeća. Bila je dramaturginja i u kazalištima u Zenici, Splitu, Skoplju, Ljubljani, Subotici i Beogradu, u razdoblju od 1978. do 1991. godine.

Ostat će upamćena kao sudionica civilnog pokreta otpora

Utemeljila je kazalište Nova osjećajnost u staroj beogradskoj Pivari (1981), te bila sudionicom pokreta KPGT (Kazalište, pozorište, gledališče, teatar, 1984-1991).

Bila je umjetnička ravnateljica Beogradskog dramskog pozorišta (BDP), a s tog je mjesta smijenjena 1993. godine zbog političkog i javnog djelovanja.

Borka Pavićević ostat će upamćena i kao sudionica civilnog pokreta otpora (1991), te od samog osnivanja i članica Beogradskog kruga – udruge slobodnih intelektualaca.

 

Od 1991. godine sudjelovala je i surganizirala brojne antiratne akcije i manifestacije u Beogradu i drugim jugoslavenskim gradovima, u suradnji s jugoslavenskim organizacijama koje su se zalagale za demokratizaciju i razvoj civilnog društva u Srbiji i regiji.

Dobitnica je nagrade Zaklade Hirošime za kulturu mira 2004; nagrade “Ruts” Europske kulturne zaklade za 2009. godinu te nagrade “Osvajanje slobode” Fonda “Maja Maršićević Tasić” 2005. godine. Nositeljica je je francuskog Odličja legije časti od 2002. godine.

Utemeljila je Centar za kulturnu dekontaminaciju

Utemeljila je i kao direktorica vodila Centar za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu 1994. godine, “mjesto gdje ljudi dolaze da se osjećaju slobodno”.

Centar je minulih godina postao u regiji prepoznatljiva “institucija kritičkog mišljenja i afirmiranja prava na pobunu”, u kojemu su se jednako poticala ljudska prava i pravda, umjetnost, kultura, istina, različitost, tolerancija, stoji u priopćenju CZKD-a.

Pisala je kolumne i objavila tri zbirke eseja

Pod vodstvom i uz iznimni angažman Borke Pavićević, CZKD je bio centar “političkog i kulturnog dijaloga, javni prostor kritike i afirmacije istovremeno” u kojem je organizirano na tisuće različitih programa – od kazališnih predstava i performansa, do izložbi, koncerata, javnih diskusija, filmskih projekcija, radionica, seminara, konferencija, predavanja, tribina.

Borka Pavićević bila je kolumnistica građansko-liberalnog dnevniog lista Danas, časopisa Susret, te tjednika Vreme, a objavljivala je tekstove i u i tekstove u brojnim časopisima, zbornicima, dnevnim i tjednim listovima u srbiji i regiji. Objavila je tri zbirke eseja: „Na ex – Postdejtonska moda“ (1998), „Moda“ (1994) i „Glava u torbi“ (2017). Datum komemoracije i ispraćaja bit će naknadno objavljeni, priopćio je CZKD.