Umrla je glumica koja je prva igrala Lois Lane u seriji koja je odgojila generacije Amerikanaca

Noel Neill igrala je reporterku 50-ih godina

FOTO: YouTube

Glumica Noel Neill, žena koja je prva na velikom platnu utjelovila Lois Lane, umrla je u dobi od 95 godina, piše Guardian. Neill je legendarnu reporterku glumila u prvoj televizijskoj verziji Supermana u 50-im godinama prošlog stoljeća.

Noel Neil rodila se 25. studenog 1920. godine u Minneapolisu. Otac joj je bio novinar u lokalnom listu Minneapolis Star Tribune. Svoju karijeru započela je kao pjevačica u jednom restoranu na trkalištu Del Mar gdje je zahvaljujući svojim vezama došla do kontakata ljudi u Paramount studiju.

Sredinom 40-ih odigrala je niz manjih uloga na filmu, a proslavila se 1948. kad ju je Paramount posudio studiju Columbia Pictures kako bi odigrala 15 epizoda filmskog serijala koji se imao temeljiti na stripu o čovjeku nadljudske snage koji je na Zemlju doputovao s nekog drugog planeta.

Noel Neill i glumac Jack Larson na premijeri filma Superman: Povratak
Noel Neill i glumac Jack Larson na premijeri filma Superman: Povratak Getty Images/AFP

Karijera joj je krenula tek s ulogom Lois Lane

Ulogu Supermana dobio je tad Kirk Alyn, a sićušna, plavooka, crvenokosa Neill igrala je njegovu parnericu Lois, poznatu reporterku imaginarnog lista Daily Planet. Spomenuti glumci svoje su uloge reprizirali i u drugom serijalu o Supermanu, Superman and the Mole Man, no nijedan od njih nije kasnije pozvan kako bi igrao u poznatoj televizijskoj adaptaciji serijala Adventures of Superman. Televizijsku verziju Supermana glumio je George Reeves.

No, sreća se okrenula u Noelinu korist nakon prve sezone kad je originalna TV Lois Phyllis Coates otišla iz serije. Njeno je mjesto tad popunila Neill, a ta joj je uloga definirala daljnji tijek karijere. Što nimalo ne čudi s obzirom na činjenicu da se radilo o jednoj o najdugovječnijih američkih serija.

Serija se ugasila nakon što je Reeves ubijen

Serija Adventures of Superman bila je, inače, svojevrsni fenomen. Počela se emitirati taman kad je televizija kao medij počela u Americi dobivati na društvenom ugledu pa je odmah postala hit kod mlađih generacija. Zahvaljujući učestalom repriziranju zadržala se na programu godinama nakon snimanja zadnje epizode.

https://www.youtube.com/watch?v=SjdaVR7Ht28

Zadnja epizoda emitirana je, inače, 1958. godine, a planovi za nastavak snimanja su neslavno propali nakon što je Reeves ubijen. Gašenjem serije ugasila se i karijera Noel Neill. “Pomislila sam da sam odradila svoje. Nisam imala velikih ambicija. Zapravo, obožavam plažu. Bila sam oženjena i živjeli smo blizu plaže. To mi je bilo dovoljno”, izjavila je poznata glumica u jednom intervjuu 2006. godine.

No, kad je Superman krajem 70-ih ponovno oživljen i to kao franšiza (naslovnu ulogu je igrao Christopher Reeve) Neill je odigrala ulogu majke tad aktualne Lois Lane. A prema njenom liku izveden je i spomenik Lois Lane koji od 2010. stoji u Metropolisu, gradu koji se promovira kao Supermanov rodni grad.