Umrla je nacionalna dramska prvakinja Zoja Odak

Igrala je u brojnim ulogama i dobila brojne nagrade za nastupe u kazalištu i na filmu

Dugogodišnja glumica Hrvatskog narodnog kazališta Split i nacionalna dramska prvakinja Zoja Odak preminula je noćas, 23. kolovoza, u 73. godini života.

U matičnom je kazalištu odigrala čitav niz velikih uloga dramskog repertoara koje su je svrstale u sam vrh hrvatskog glumišta i za koje je dobila niz uglednih kazališnih nagrada. Zoja Odak svojim se glumačkim opusom upisala među one izuzetne umjetnike koji pomiču, pa ako treba i brišu granice.

Odrasla u Splitu, diplomirala u Sarajevu

Rođena u Splitu 1947. godine. U rodnom je gradu završila osnovno i srednje obrazovanje. Teatrologiju i književnost diplomirala je u Sarajevu, a prve dramske uloge, kao i brojna druga poznata glumačka imena, ostvaruje u kazalištu Titovi mornari (današnje Gradsko kazalište mladih) u Splitu.

Kao talentiranu mladu glumicu HNK Split je angažira 1972. godine. Njezin brz glumački uspon započinje s obnovom kazališne zgrade 1979. godine. Vrijeme pune afirmacije dolazi osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća kada Zoja Odak ostvaruje niz antologijskih uloga. To je ujedno i razdoblje prvih značajnijih nagrada.

Najznačajnije uloge i nagrade Zoje Odak

Tako je, za ulogu Truse u Bljesku zlatnog zuba Mate Matišića (1987.) u režiji Marina Carića, nagrađena Majskom nagradom Društva dramskih umjetnika Hrvatske. Slijedi potom jedna od najznačajnijih, uloga Klitemnestre u Euripidovoj Elektri (1988.), u režiji Paola Magellija. Za tu je ulogu nagrađena Zlatnim lovor vijencem na Sarajevskom MES-u, a ista uloga donosi joj i prestižnu hrvatsku nagradu Dubravko Dujšin, nakon koje i publika i kritika Zoju Odak svrstavaju u sam vrh hrvatskog glumišta.

U nepreglednoj nisci kreacija iz tog perioda ističu se i ona Laure u Dundu Maroju Marina Držića (1985.) u režiji Marina Carića; Dol Common u Alkemičaru Bena Jonsona (1987.) u režiji Želimira Mesarića; Uršule u Ribarskim svađama Carla Goldonija (1991.) u režiji Vanče Kljakovića. Vanča Kljaković režira i Šjoru Filu Eduarda de Filippa (1992.), u kojoj Zoja Odak igra naslovnu ulogu Filomene Luštrine i s njome gostuje na Međunarodnom festivalu o Eduardu de Filippu. Slijedi potom nagrada Marul na Marulićevim danima (1994.) za ulogu Melite u Ledi Miroslava Krleže i režiji Želimira Oreškovića

Imala je i nagrađivanu filmsku karijeru

U travnju 2003. Ministarstvo kulture RH dodijelilo je Zoji Odak status nacionalne prvakinje.

Uz prvenstvenu posvećenost kazalištu Zoja Odak ostvarila je i zapaženu televizijsku i filmsku karijeru. U jednoj od najgledanijih TV serija Kreše Golika Inspektor Vinko igrala je ulogu Blanke. U filmu Krste Papića Priča iz Hrvatske (1992.) igrala je Mariju i za nju dobila Zlatnu arenu. Naslovnom ulogom u sarajevskom filmu Ada M. Kosovca i na Međunarodnom festivalu u Sanremu Zoja Odak osvaja Posebnu nagradu žirija.

Autentični glumački izraz Zoje Odak

“Zoja Odak je ostavila mnoge velike i važne znakove na tom putu, neke sasvim otvorene a neke skrivene u tišinama, ostavila nam je upute o ukusu, o čistoći glumačkog izraza, o jednostavnosti kao najubojitijem scenskom oružju, o disciplini kojom se kuje glumačka kreacija, ostavila nam je ideju glumca, uzvišenu viziju renesansnog, obrazovanog, društveno odgovornog pojedinca, osobu digniteta, ideju veću od života, kojoj je uvijek težila i koju je kao letvicu podizala visoko i sebi i drugima, ne priznajući ništa manje od tog veličanstvenog skoka. Beskompromisna i drska uvijek je tražila najviše i uvijek je znala da se može bolje, još bolje od boljega. Bio je to Zojin način da popravlja i sebe i druge.

Smrt Zoje Odak nenadoknadiv je gubitak za hrvatsko glumište. U sjećanju kolega iz Hrvatskog narodnog kazališta Split i kazališne publike ostat će zapamćena kao glumica jedinstvene energije, snažnog i autentičnog glumačkog izraza, istinska zaljubljenica u umjetnost glume i kazalište, kao vrijedna kolegica i draga prijateljica”, riječi su to kojima su se kolege iz HNK Split oprosti od preminule glumice.