Umrla je velika glumica Marija Kohn

Marija Kohn preminula je jutros, nakon teške bolesti u 84. godini života

10.02.2016. marija kohn, foto sasa cetkovic
FOTO: foto saša ćetković

Umrla je čuvena hrvatska glumica Marija Kohn. Preminula je jutros nakon teške bolesti u 84. godini života, objavilo je Hrvatsko društvo dramskih umjetnika.

Marija Kohn rođena je 7. kolovoza 1934. godine u Lopudu i bila je jedna od najnagrađivanijih i najzaposlenijih hrvatskih glumica s više od stotinu kazališnih uloga, šezdeset filmova te brojnim televizijskim dramama i serijama iza sebe. Studirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu unatoč želji djeda i bake, koji su je odgojili, da studira na Prirodoslovno-matematičkom fakultet u Zagrebu.

Nikad nije prestala glumiti

Prvi veliki glumački uspjeh doživjela je 1957. godine, kad je u filmu Svoga tela gospodar odglumila šepavu Rožu. Uloga joj je donijela Zlatnu arenu i veliku slavu. Obilježila ju je i uloga mucave Erminije u predstavi iz 1974. Mirisi, zlato i tamjan Slobodana Novaka.

U mirovini je od 1999. godine, no nikad nije stvarno prestala glumiti. “Nikada mi se nije dogodilo neko dulje razdoblje u kojemu nisam glumila. Prošle sam godine snimila kratki igrani film ‘Zvjerka’ koji je režirala Daina Oniunas Pusić, a sljedeći vikend glumit ću u studentskom radu koji će se snimati u Domu zdravlja u Sigetu”, ispričala nam je u veljači 2016. godine legendarna glumica koja je godinu ranije dobila Nazora za životno djelo.