Kultura

Umro čuveni glumac Ed Asner

Najpoznatiji je po ulozi u sitcomu The Mary Tyler Moore Show, dao je glas starom Carlu Fredericksenu u Pixarovom filmu Nebesa

(FILES) In this file photo actor Ed Asner and character Carl Fredricksen arrive for the premiere of Disney Pixar's "Up" at the El Capitan Theatre in Hollywood on May 16, 2009. - Ed Asner, the prolific US character actor who became a star in middle age as the gruff but lovable newsman Lou Grant, first in the hit TV comedy “The Mary Tyler Moore Show” and later in the drama “Lou Grant,” died on August 29, 2021. He was 91. (Photo by Valerie MACON / AFP)
FOTO: AFP

Ed Asner, poznat po ulozi izmišljenog tv novinara Loua Granta i ulozi u sitcomu The Mary Tyler Moore Show, a mlađoj publici najpoznatiji kao glas starog Carla Fredericksena u Pixarovom animiranom filmu iz 2009., Nebesa, umro je mirno u nedjelju ujutro u dobi od 91 godine, objavila je njegova obitelj. Za svoje je televizijske uloge osvojio čak sedam Emmyja, najviše među svojim muškim kolegama, piše BBC.

Asner je rođen i odrastao u Kansas Cityju u obitelji židovskih imigranata, a glumom se počeo baviti u kazalištu još kao školarac. Godine 1955. debitirao je na Broadwayu s Jackom Lemmonom u filmu Face of A Hero. Od prve uloge 1957. pa do zadnje gostujuće uloge u serijama Moderna obitelj i Briarpatch iz 2020. glumio je i u nizu filmova, no tv uloge najviše su obilježile njegovu karijeru. Jedna od filmskih uloga je i ona Djeda Božićnjaka u filmu Willa Ferrella Vilenjak iz 2003. godine.

Sedam Emmyja i pet Zlatnih globusa

Uz dva Emmyja za uloge u mini-serijama, za ulogu u Bogatašu i siromahu i onu u Korijenima, seriji u kojoj je utjelovio kapetana broda za prijevoz robova, pet je Emmyja osvojio za ulogu Loua Granta, kojega je najprije glumio u komičnoj seriji The Mary Tyler Moore Show od 1970. do 1977. Uloga Loua Granta, razdražljivog urednika izmišljenog Los Angeles Tribunea donijela mu je i dva od pet osvojenih Zlatnih globusa.

Tijekom svoje glumačke karijere Asner je bio otvoreni pobornik brojnih humanitarnih i političkih pitanja te se zalagao za prava životinja. Bio je predsjednik Udruženja filmskih glumaca od 1981. do 1985., a prošle se godine kao bivši čelnik SAG-a oštro usprotivio planiranom spajanju dvaju glumačkih sindikata, SAG-a i AFTRA-e. U Kuću slavnih Akademije televizijskih umjetnosti i znanosti primljen je 1996. godine.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu