Umro čuveni Radko Polič

Poznati slovenski glumac prošli mjesec navršio je 80 godina

15.03.2019., Ljubljana- Slovenski kazalisni i filmski glumac Radko Polic."nPhoto: Sandra Simunovic/PIXSELL"n                                "n
FOTO: Sandra Simunovic/PIXSELL"n "n

Preminuo je čuveni slovenski glumac Radko Polič – Rac. Imao je 80 godina. Vijest je na Twitteru potvrdio glumac Ljubljanskog kazališta, Saša Tabaković. Potvrdila ju je i Udruga dramskih umjetnika Slovenije na Facebooku.

“Kolega, bard slovenskog kazališta i kina, Radko Polič Rac je preminuo. Počivao u miru”, napisao je Tabaković. Polič je proslavio 80. rođendan ovog kolovoza.

Bio je poznat diljem regije po svojoj karizmi, a redatelj Dušan Jovanović svojedobno ga je nazvao jednim od najvećih živućih slovenskih glumaca. Glumio je u brojnim kazalištima, ne samo u slovenskim već i u hrvatskim i srpskim.

Velika karijera s preko 100 kazališnih uloga

Radko Polič rođen je u Črnomlju, 1942. godine. Godine 1965. diplomirao je dramu i umjetnički govor na AGRFT-u, ljubljanskoj Akademiji za glumu, radio, film i televiziju. Kako piše Udruga dramskih umjetnika Slovenije, stvorio je preko 100 kazališnih, više od 50 filmskih i na desetke radijskih uloga.

“Radko Polič Rac ostavio je neizbrisiv trag u slovenskom kazalištu. Popis uloga po kojima će ga pamtiti publika i slušatelji je doista jako dug i neprocjenjiv. Rac je bio jedan od najcjenjenijih filmskih glumaca kako u Sloveniji tako i u zemljama bivše Jugoslavije”, dodali su.

Dobitnik najvećeg glumačkog priznanja u Sloveniji

Bio je dobitnik Borštnikovog prstena, najvećeg glumačkog priznanja u Sloveniji. Kada je dobio nagradu opisan je “najintuitivnijim slovenskim glumcem koji stvara pomoću potpunog stapanja, potpune empatije s likom kojeg interpretira.” Dodali su i da je imao sposobnost “u potpunosti se prepustiti glumi, cijelim bićem i ne odvojiti se od svog lika”.

Udruga dramskih umjetnika Slovenije dodala je da je Polič najviše dramskih uloga ostvario u slovenskim kazalištima od Trsta do Nove Gorice te od Ljubljane do Maribora.