Umro holivudski veteran Robert Loggia, jedan od mafijaša iz slavnog 'Scarfacea'

Glumio je u nizu uspješnih filmova i serija, između ostalog i u 'Obitelji Soprano'

HOLLYWOOD, CA - NOVEMBER 01: Actor Robert Loggia and wife Audrey O'Brien arrive at the premiere of "Hitchcock" during AFI Fest 2012 presented by Audi at Grauman's Chinese Theatre on November 1, 2012 in Hollywood, California.   Jason Merritt/Getty Images for AFI/AFP
FOTO: AFP

Robert Loggia, holivudski karakterni glumac koji je plesao na golemoj klavijaturi s Tomom Hanksom u “Velikom”, borio se s izvanzemaljcima u “Danu neovisnosti” i trgovao drogom u “Licu s ožiljkom”, umro je u petak u 85. godini od posljedica Alzheimerove bolesti.

Talijansko-američki glumac Salvatore Loggia rođen je u siječnju 1930. u New Yorku i do svoje se pedesete godine izdržavao sporednim i ne naročito zapaženim ulogama na televiziji i filmu. Prekretnica se dogodila 1982. kada je impresionirao Hollywood u blockbusteru “Oficir i džentlmen”, gdje je glumio pijanog i zlog oca Richarda Gerea.

‘Lice s ožiljkom’ i ‘Čast Prizzijevih’

Godinu poslije u filmu “Lice s ožiljkom” Briana de Palme, Loggia uz Ala Pacina igra šefa narkobande Franka Lopeza u priči o mafijašima iz Miamija punoj nasilja. Za ulogu u “Maskiranom ubojici” 1985. uz Jeffa Bridgesa i Glenn Close bio je nominiran za Oscara za sporednu ulogu. Iste je godine s Jackom Nicholsonom glumio u crnoj komediji “Čast Prizzijevih” koja je bila nominirana za Oscara na film godine.

Možda najpoznatiji je po ulozi u komediji “Veliki” (1988.) redateljice Penny Marshall o dječaku koji želi postati odrastao i želja mu se čarobno ostvari. Dječak u tijelu odraslog (Tom Hanks) počne raditi u tvornici igračaka čijeg vlasnika glumi Loggia. Zajedno su plesali na golemoj podnoj klavijaturi uz pjesme “Heart and Soul” i “Chopsticks” u jednoj od najpoznatijih filmskih scena te dekade.

Spontano do čudesnih scena

“Penny nije htjela da izgledamo kao uvježbani plesači. Pustila je mene i Toma da sami spontano razradimo scenu i da vidimo što će se dogoditi. I to je ono što je čini čarobnom”, rekao je Loggia u jednom intervjuu prije desetak godina. “Veliki” je bio jedan od najisplativijih filmova godine, Tomu Hanksu donio je prvu nominaciju za Oscara i prvi je film neke redateljice koji je zaradio više od 100 milijuna dolara.

Loggia je umro u svom domu okružen suprugom i dvoje djece. Od Alzheimera bolovao je posljednjih pet godina. Jedna od posljednjih pamtljivih uloga mu je ona gangstera Feecha La Manne u HBO-voj seriji “Obitelj Soprano”.