Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Kultura

Kultura Umro je Aki Rahimovski

Tužnu vijest potvrdili su na službenom Facebooku Parnog Valjka. Javio se i njegov menadžer

01.12.2017., Zagreb - Koncert Parnog valjka u prepunoj Areni. "nPhoto: Marko Prpic/PIXSELL
FOTO: Marko Prpic/PIXSELL

Legendarni pjevač Aki Rahimovski, frontmen grupe Parni Valjak, preminuo je danas u 67. godini života. Vijest je maloprije objavljena na službenom Facebook kanalu Parnog Valjka, a za 24sata informaciju je potvrdio njegov menadžer Damir Osredečki.

“Pozlilo mu je danas ujutro, završio je u bolnici u Novom Mestu. Prije sat vremena su mi javili da je preminuo, ne znamo još uzrok smrti”, rekao je za 24sata Osredečki.

Objava na Facebooku

““Za malo nježnosti, na sve ću pristati, za malo nježnosti, da mogu zaspati”… Dragi prijatelji, s neopisivom tugom u srcu vam javljamo da je danas, 22.1.2022. zauvijek zaspao Aki Rahimovski, napisali su ba Facebooku Parnog Valjka.

“Za malo nježnostina sve ću pristatiza malo nježnostida mogu zaspati”Dragi prijatelji, s neopisivom tugom u srcu vam javljamo da je danas, 22.1.2022. zauvijek zaspao Aki Rahimovski.

Posted by Parni Valjak on Saturday, January 22, 2022

Prije dvije godine opet postao otac

Aki je u Sloveniji živio posljednjih godina, a ondje je prije dvije godine postao i otac djevojčice koju je dobio sa Slovenkom Barbarom Vesel. Parni valjak je ove godine planirao održati deset koncerata, a mini turneja je trebala početi u veljači.

Prva postava Parnog Valjka osnovana 1975.

Aki Rahimovski rođen je 5. lipnja 1955. godine u Nišu, ali se ubrzo s obitelji preselio u Skoplje. Kako mu je otac bio glazbeni profesor, sa sedam godina je krenuo u glazbenu školu, odsjek klavir i pjevanje.

Godine 1975. upoznaje gitaristu i skladatelja Huseina HasanefendićaHusa i Juricu Pađena. Te iste 1975. godine u suradnji s menadžerom Vladimirom Mihaljekom Mihom osnivaju prvu postavu Parnog Valjka kao nekakva zagrebačka varijanta Bijelog Dugmeta.

U 30-godišnjoj karijeri Parni valjak je objavio 16 studijskih albuma, 14 singlova, 5 uživo albuma, 4 kompilacije, te 2 koncertna DVD-a.

Svoj prvi studijski album objavili su 1976. godine pod nazivom Dođite na show!, kojeg je objavila beogradska diskografska kuća PGP-RTB. Godinu dana kasnije zagrebački Jugoton plasira i njihov drugi album pod nazivom Glavom kroz zid. Treći studijski album Gradske priče objavljuju 1979. godine, a taj album je doživio i svjetsku distribuciju pod nazivom City Kids.

‘Jesen u meni’ i dalje svi pamte

Četvrti album Vruće igre izlazi 1980. godine, a kao i prethodni snimljen je u studio CSB u Milanu, a na njemu su otkrili najomiljenije teme članova utemeljitelja, pjevača Akija i autora Huseina Hasanefendića Husa. 1981. godine izlazi šesti studijski album Vrijeme je na našoj strani. Glavnom ulicom, kao sedmi studijski album, objavljen je 1983. godine, a godinu dana kasnije i osmi pod nazivom Uhvati ritam.

Svi albumi doživljavaju zlatne i platinaste tiraže, a ukupni tiraži već su imali nekoliko milijuna. Deveti studijski album objavljuju 1985. godine po nazivom Pokreni se!, a deseti studijski album izlazi 1987. godine pod nazivom Anđeli se dosađuju? na kojem se našao legendarni mega hit “Jesen u meni”.

Posljednja se postava sastava počinje okupljati 1988. godine kada prilikom snimanja jedanaestog studijskog albuma Sjaj u očima sekciju Valjka nadopunjuju basist Zoran PreksavecPreksi i bubnjar Dražen Scholz, a 1989. godine Valjku se pridružuje i klavijaturista Berislav BlaževićBero.

Legendarni album Bez struje: Live in ZeKaeM

1990. godine nova postava snima album Lovci snova, a 1991. godine povodom 15 godina rada sastav na tržište objavljuje uživo album Svih 15 godina na kojem se našlo 29 uživo pjesama, a iste godine objavljena je i kompilacija Pusti nek traje.

1992. godine u sastav dolazi i ponajbolji hrvatski gitarist Marijan BrkićBrk, koji, kao i Dražen Scholz i Berislav Blažević – Bero ostaje do samog raspada sastava.

1993. godine Parni valjak snima i trinaesti studijski album pod nazivom Buđenje, koji dobiva čak 6 Porina, a 1995. izdaju jedan od najprodavanijih hrvatskih albuma svih vremena, te definitivno najprodavaniji uživo album, Bez struje: Live in ZeKaeM.

1997. Samo snovi teku uzvodno. Zastave, petnaesti studijski album, objavljuju 2000. godine, a četiri godine kasnije, trenutno posljednji album, Pretežno sunčano?.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više