Nekad je nužno odabrati stranu

Umro je Aleksej Vladimirovič Batalov, velika zvijezda ruskog teatra i filma

Batalov je 1989. dobio orden Junaka socijalilstičkog rada

Slavni ruski glumac Aleksej Vladimirovič Batalov, zvijezda filma “Ždralovi lete”, dobitnika Zlatne palme na Festivalu u Cannesu 1958. godine, umro je u Moskvi u dobi od 88 godina, izvijestila je u četvrtak ruska novinska agencija TASS.

“Aleksej Vladimirovič Batalov je umro prošle noći”, rekao je njegov prijatelj i kolega Vladimir Ivanov, prenosi agencija. Ruski tisak piše da je Batalov hospitaliziran u siječnju zbog loma bedrene kosti i operiran, da bi u veljači bio ponovo hospitaliziran zbog komplikacija.

Njegove najveće filmske uloge

Batalov je rođen 1928. godine u kazališnoj obitelji. Prije nego što je počeo studirati glumu, igrao je nogomet. Završio je studij glume u Moskovskom hudožestvenom akademskom teatru (MHAT), gdje je kasnije godinama bio angažiran. U Moskvi je upoznao glumicu Oljgu Androvskaju, s kojom se kasnije oženio.

Na filmu je debitirao 1944., a najznačajnije glavne uloge ostvario je na prijelazu u 1960-e godine u filmovima koji označuju raskid s poetikom socijalističkoga realizma. Poznat je po ulogama u filmovima “Ždralovi lete”, “Moskva suzama ne vjeruje” (Oscar za najbolji strani film 1981.) i “Dama s psićem” ( 1960.) Aleksej Batalov je 1989. dobio orden Junaka socijalilstičkog rada, jedno od najviših sovjetskih priznanja.