Umro je Charlie Watts, bubnjar Rolling Stonesa

The Rolling Stones - Charlie Watts
The Rolling Stones in concert, Santa Clara, USA - 18 Aug 2019,Image: 466135959, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
FOTO: Profimedia

Umro je Charlie Watts, bubnjar Rolling Stonesa. Vijest je u utorak poslijepodne britanskim medijima potvrdio njegov glasnogovornik. “Preminuo je ranije danas u londonskoj bolnici, mirno i okružen članovima svoje obitelji”, napisao je u priopćenju.

“Bio je voljeni suprug, otac i djed te također član Rolling Stonesa i jedan od najvećih bubnjara svoje generacije”, dodao je Bernard Doherty. Legendarni glazbenik koji je u lipnju napunio 80 bio je član Stonesa od 1963. godine.

Još se ne zna uzrok smrti, no Wattsov glasnogovornik još je početkom kolovoza rekao da bubnjar iz medicinskih razloga neće sudjelovati u američkoj turneji planiranoj za jesen.

Na press konferenciji u New Yorku 1964. Profimedia

Liječio se od raka grla 2004. godine

Uz Micka Jaggera i gitarista Keitha Richardsa, Charlie Watts je od samog početka bio član Stonesa. Tijekom 2004. u Londonu se liječio od raka grla, a šest tjedana primao je intenzivnu terapiju zračenjem.

Wattsa su oduvijek opisivali kao tihog, elegantno obučenog bubnjara koji je diljem svijeta zavrijedio poštovanje muzičara dok su se Stonesi dizali prema svjetskoj slavi. Uz Jaggera i Richardsa je bio najduži član grupe koji se uspio odvojiti od kreativnih sukoba i zloupotreba droge uslijed kojih je osnivač grupe Brian Jones preminuo, a basist Bill Wyman napustio grupu.

Poznati klasici Stonesa počinjali su upravo s dijelom gitarista Richardsa kojeg bi potom pratio Watts sa svojim bubnjevima dok bi basist Wyman pojačao cijeli zvuk. Wattsova snaga, brzina i tajming su najbolje prikazani u koncertnom dokumentarcu ‘Shine a Light’ kada je redatelj Martin Scorsese snimio ‘Jumpin’ Jack Flash’ u kojemu je Watts bubnjao na kraju pozornice.

‘Bijelci iz Engleske koji su svirali glazbu crnih Amerikanaca’

Watts je govorio kako su Stonesi počeli kao ‘bijelci iz Engleske koji su svirali glazbu crnih Amerikanaca’, ali su brzo razvili svoj prepoznatljivi zvuk. Watts je bio jazz bubnjar koji u svojim počecima nikada nije gubio afinitet za glazbu koju je volio, pa je vodio svoj jazz band i usput preuzimao razne projekte sa strane. Skupljao je automobile iako nije vozio pa su samo stajali u njegovoj garaži.

Kako danas piše agencija AP, imao je konstantan utjecaj na pozornici kao i van nje, a Stonesi su se zato oduprijeti svim očekivanjima tako što su svirali rock&roll u svojim sedamdesetima.

Posted by The Rolling Stones on Tuesday, August 24, 2021


* Uskoro opširnije