UMRO JE CHUCK BERRY

Legenda rock'n'rolla preminula je u subotu u 90. godini

ZADNJA IZMJENA: ožu. 19, 2017
Foto: AFP

Američki gitarist i pjevač Chuck Berry, jedan od osnivača Rock’n’Rolla, umro je u subotu u 90. godini, objavila je policija okruga Saint Charles, u američkoj saveznoj državi Missouriju. Charles Edward Anderson Berry stariji pronađen je mrtav u svome domu. Smrt je proglašena u 13.26 sati po mjesnom vremenu, objavila je policija na Facebooku.

Chuck Berry ostavlja golem glazbeni opus, od “Maybellene” do “Roll Over Beethoven” i “Johnny B. Goode” koji je utjecao na naraštaje glazbenika. Bio je autor velikog broja klasika rocka, a u 50-im, 60-im i 70-im je skladao desetke hitova, među kojima “Sweet Little Sixteen”, “School Days” i “My Ding a Ling”.

Proslavio se s Maybellene

Chuck Berry, koji je zbog spretnih i brzih kretnji nogu dobio nadimak “Lude noge”, rođen je 18. listopada 1926. u Saint Louisu, u Missouriju. Jazz gitaru je naučio svirati u djetinjstvu i već tada se bavi sitnim kriminalom. Godine 1955. snima prvu pjesmu, “Maybellene” koja postaje hit.

Zatim snima “Thirty Days”, “No money down” i “Roll Over Beethoven” (1956.), a zatim niže uspješnice: “School Days” i “Rock and Roll Music” 1957., “Sweet Little Sixteen”, “Carol” i “Johnny B. Goode” 1958., “Little Queenie”, “Memphis Tennessee” i “Back in the USA” 1959.

Dvije godine u zatvoru

Krajem 50-ih postiže planetarni uspjeh, a zahvaljujući jednostavnim i općeljudskim temama svojih pjesama – zabava, ljubav, automobili, škola – postaje junak mladeži očarane rockom. Karijeru mu 1961. prekida dvogodišnji boravak u zatvoru zbog veze s prostitucijom.

https://www.youtube.com/watch?v=rVT65M4mRnM

Po izlasku proživljava teško razdoblje, a njegove standarde u glazbi preuzimaju europske grupe poput Beatlesa i Rolling Stonesa. Bob Dylan je zvao Berryja “Shakespearom rock’n’rolla”, a John Lennon je jednom rekao “ako želite rock’n’rollu dati drugo ime, možete ga zvati Chuck Berry”.

Novi album izlazi ove godine

Na svoj 90. rođendan sve je iznenadio najavivši izlazak novog albuma, prvog u zadnjih gotovo 40 godina. Album skromnog naziva “Chuck” snimljen je u studijima blizu Saint Louisa i trebao bi izaći ove godine.

Nakon vijesti o smrti legende rocka, Bruce Springsteen koji ga je dobro poznavao, napisao je na Twitteru: “Chuck Berry je bio najveći rocker, gitarist i najveći tekstopisac najboljeg rock’n’rolla koji je ikad živio”.