Umro je čuveni Little Richard

Umro je u 88. godini, potvrdio je njegov sin

American musician and singer Little Richard pictured, with Screaming Lord Sutch behind,  speaking at a press conference to promote his appearance at the London Rock and Roll Show at Wembley Stadium in London, 4th August 1972. (Photo by Jack Kay/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images)
FOTO: Getty Images

Pionir rock ‘n’ rolla Little Richard umro je u 88. godini, rekao je njegov sin Danny Penniman magazinu Rolling Stone, uz napomenu da uzrok smrti nije poznat.

Muzičar rođen u američkoj južnoj državi Georgiji 1932. godine kao Richard Wayne Penniman proslavio se svojim ekstravagantnim nastupima i odjećom, hrapavim glasom i nizom nekoliko ogromnih hitova u 50-im i 60-im godinama.

Nikada nije bio prihvaćen kao gay ikona

Bio je jedan od 12-ero djece u obitelji i kasnije je govorio da je počeo pjevati jer se htio nekako izdvojiti od ostale braće i sestara. Otac mu je bio propovjednik koji je istovremeno vodio noćni klub, a majka je bila vrlo pobožna. “Rođen sam u slumu. Moj tata je prodavao whiskey, ilegalni whiskey. Radio sam ono što sam radio jer sam želio privući pozornost. Kad sam počeo nabijati po klaviru i urlati i pjevati, dobio sam pozornost”, kazao je 1998. u intervjuu za BBC Radio 4.

Kao tinejdžer pobjegao je od kuće nakon nesuglasice s ocem, koji nije podržavao njegovu ljubav prema muzici. “Moj otac je htio sedam sinova, a ja sam to pokvario jer sam bio gay”, rekao je svojedobno. Nije skrivao svoju homoseksualnost, a održavao je veze i sa ženama. Vjenčao se s Ernestine Harvin i kasnije posvojio sina. Nije bio nesklon drogama, alkoholu i orgijama – na koje bi često nosio svoju Bibliju. Zbog svog kompleksnog stava prema vlastitoj seksualnosti, piše BBC, nikada nije bio prihvaćen kao gay ikona. Tim više što je kasnije u životu još snažnije prihvatio kršćansku vjeru i odrekao se vlastite homoseksualnosti, etiketirajući je kao “privremeni izbor”.

Postavio temelje za rock’n’roll revoluciju

Kad je izronio iz muzičke scene New Orleansa sredinom 50-ih godina bio je nešto što popularna glazba dotad nije vidjela i ostvario je ogroman utjecaj na velikane kao što su Bob Dylan, David Bowie, Jimi Hendrix… Istovremeno s Chuckom Berryjem i Elvisom Presleyjem bio je jedan od ključnih izvođača koji su postavili temelje za kasniju rock’n’roll revoluciju u 60-ima.

Neke od najpoznatijih njegovih pjesama su Good Golly Miss Molly, Tutti Frutti, Lucille i Long Tall Sally, koju su kasnije obradili Beatlesi. Možda najupečatljivije slike Little Richarda su kako stoji za klavirom s razbarušenom kosom i u mikrofon urla neke od svojih vječnih hitova.

Među prvima u Rock and Roll Kući slavnih

Little Richard među prvima je još 1986. godine uvršten u Rock and Roll Kuću slavnih u Clevelandu. Rolling Stonesi, koji su u početku često bili njegova predgrupa, s divljenjem su govorili o scenskoj energiji Little Richarda.

“Little Richard bi cijelu dvoranu doveo do kompletnog ludila. Ne postoji izraz kojim bi se dao opisati njegov utjecaj na publiku”, rekao je za njega Mick Jagger.