Umro je jedan od najvećih srpskih redatelja i utemeljitelja crnog vala Dušan Makavejev

Preminuo je u petak u Beogradu u 87. godini života

MONTENEGRO (1981) - DUSAN MAKAVEJEV., Image: 137047437, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial Use only, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Album
FOTO: Profimedia, Album

Slavni redatelj i jedan od utemeljitelja tzv. “crnog vala” Dušan Makavejev preminuo je u petak u Beogradu u 87. godini života, javili su beogradski mediji, pozivajući se na izvore bliske obitelji.

Jedan je od utemeljitelja filmskog crnog vala i potpisnik filmova kojima je “kritizirao trulo komunističko i kapitalističko društvo“: “Parada“ (1962.), “Čovek nije tica“, “Ljubavni slučaj illi tragedija službenice PTT“ (1967.), “Nevinost bez zaštite“ (1968.), “Nedostaje mi Sonja Heni“ (1972.), “Sweet Movie“ (1973.), „Gorila se kupa u podne“ (1993). i drugih.

Dobitnik gomile nagrada

Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a bio je veliki pristaša i poznavatelj djela psihologa Wilhelma Reicha čije je učenje često ubacivao u svoje filmove. Tako se film “Misterije organizma“ (1971.) smatra posvetom Dušana Makavejeva upravo Reichu, kao jednom od nikad dovoljno priznatih revolucionara-psihologa.

Dušan Makavejev bio je urednik više listova – Studenta, Književnih novina i lista Danas – a pisao je za mnoge novine i časopise. Bio je aktivan sudionik studentskih prosvjeda 1968. Makavejev je dobitnik mnoštva domaćih i svjetskih priznanja, među ostalim dobio je Srebrnog medvjeda u Berlinu i Srebrnu arenu u Puli, a nagrađen je s još nekoliko međunarodnih nagrada te Oktobarskom nagradom Beograda. Godine 2018. promoviran je u počasnog doktora na Rektoratu umjetnosti u Beogradu, podsjeća beogradski list Blic.

Dolazio je u Motovun

Makavejev je posjećivao i Motovunski filmski festival (MFF), gdje je 2012. godine prikazan film „Misterij Makavejev“, dokumentarac Dragomira Zupanca koji je u katalogu MFF-a najavljen kao „portret Dušana Makavejeva, najvećeg srpskog i svjetski priznatog avangardnog redatelja“.

Film je realiziran od 2007. do 2011. a o „velikom Maku” govorili su njegovi najbliži suradnici. U tom filmu „brojni inserti iz bogate filmografije obogaćuju i ilustriraju filmski portret o najvećem živom predstavniku Novog filma, pokreta nastalog šezdesetih godina nazvanog ‘crni val’“, ocijenili su kritičari.