Umro je legendarni glumac Žarko Laušević

Preminuo je nakon kratke i teške bolesti

FOTO: Antonio Ahel / Pixsell

Nakon kratke i teške bolesti u dobi od 63 godine preminuo je istaknuti glumac Žarko Laušević. Popularnost je stekao osamdesetih debitirajući u filmu “Progon”, nakon čega je dobio niz uloga u filmu i kazalištu.

Laušević se posebno istaknuo u filmu “Oficir s ružom” iz 1987. za koji je dobio Zlatnu arenu u Puli za najbolju mušku ulogu, a veliku popularnost mu je donijela i jedna od glavnih uloga u seriji “Sivi dom”.

Najpopularniji glumac

Rođen je 19. siječnja 1960. u Cetinju, završio je gimnaziju u Podgorici, a 1982. glumu na beogradskom Fakultetu dramskih umjetnosti, nakon čega njegova karijera kreće uzlaznom putanjom.

Zbog svog glumačkog talenta i postignuća na filmskoj i kazališnoj sceni zaradio je titulu najpopularnijeg glumca, pogotovo nakon uloge Miloša Obilića u filmu “Boj na Kosovu”.

Dvostruko ubojstvo

No, sunovrat njegove karijere dogodio se 1993. kada je Lauševića i njegova brata napala grupa huligana ispred jednog kafića u Podgorici. U samoobrani je iz svog pištolja usmrtio dvojicu napadača, a trećeg teško ranio.

Zbog dvostrukog ubojstva osuđen je na 13 godina zatvora, a kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu. Godine 1998. Savezni sud mu je preinačio presudu i osudio ga na četiri godine. Kako je u tom trenutku glumac već odslužio četiri godine i sedam mjeseci, pušten je na slobodu.

Uhićen u Americi

Nakon izlaska na slobodu Laušević je preselio u New York, a u odsutnosti mu je Vrhovni sud ponovo preinačio presudu, te su ga ponovo osudili na 13 godina zatvora. U Americi je uhićen 2009. jer je tamo boravio bez vize, no iste je godine pušten iz pritvora, te mu je odobren ostanak u zemlji.

Krajem 2011. tadašnji srpski predsjednik Boris Tadić pomilovao ga je, a početkom iduće godine tadašnji premijer Ivica Dačić mu je uručio putovnicu Republike Srbije. Laušević se 2014. vratio u Srbiju te je napisao biografiju pod nazivom “Godina prođe, dan nikad” u kojoj je pisao o svom životu prije i nakon ubojstava, te o svom boravku u zatvoru. Knjiga je postala bestseller u Srbiji, ali i cijeloj regiji.

U kolovozu ove godine Laušević je hitno hospitaliziran zbog narušenog zdravstvenog stanja i problema s plućima, no tijekom rujna pušten je iz bolnice te je najavljeno da će se vratiti snimanju treće sezone serije “Kalkanskih krugova” u kojoj je igrao lik Velibora Matića.