Nekad je nužno odabrati stranu

Umro je Marijan Crtalić-Crta, naš cijenjeni umjetnik

Preminuo je u ponedjeljak u 52. godini

FOTO: Nikola Cutuk/PIXSELL

Akademski slikar, konceptualni i multimedijski umjetnik Marijan Crtalić-Crta preminuo je u ponedjeljak u 52. godini. Marijan Crtalić rođen je u Sisku 8. svibnja 1968. godine.

Nakon Škole primijenjene umjetnosti u Zagrebu, diplomirao je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 1992. godine u klasi profesora Vasilija Jordana.

Aktualizirao probleme poratne tranzicije.

U Crtalićevu opusu slikarstvo s godinama sve više zamjenjuju performansi, instalacije, fotografija, video i drugi suvremeni mediji. Posebno je zapažen bio po provokativnim performansima kojima je aktualizirao sve probleme poratne tranzicije.

Upornim i dosljednim kritičkim pristupom društvenim problemima profilirao se kao jedan od najistaknutijih predstavnika novijeg umjetničkog aktivizma u Hrvatskoj.

Brojne nagrade i izložbe u RH i inozemstvu

Na njegov poticaj u Sisku se svake godine održavala multimedijalna manifestacija Festival Željezara. Marijan Crtalić imao je dvadesetak samostalnih i više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Bio je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živio je i radio u Zagrebu i Sisku.