Umro je Martin Sagner, čuveni Dudek iz Gruntovčana

Umro je u 88. godini života

Preminuo je legendarni hrvatski glumac Martin Sagner, najpoznatiji po ulozi Dudeka iz kultnih Gruntovčana. Kazališni, televizijski i filmski glumac umro je u 88. godini života. Rođen u Novigradu Podravskom 11. kolovoza 1932., Sagner se proslavio ulogom Dudeka u čuvenoj seriji koja je snimana tijekom 1970-ih godina u Podravini. TV partnerica mu je bila Smiljka Bencet-Jagarić koja je utjelovila legendarnu Regicu.

Vijest o smrti potvrdila je za 24 sata Sagnerova supruga Zorica Bajgot-Sagner. “Preminuo je doma nakon što je tri do četiri tjedna bolovao. Svi smo neutješni”, kratko je poručila. Uz Dudeka, Sagner je imao i nekoliko desetaka uloga u televizijskim serijama te u dugometražnim filmovima.

Sagner snimljen 2014. PIXSELL

‘I u Saboru sam bil Dudek!’

U devedesetima se okušao i u politici; bio je HDZ-ov zastupnik u prvom postkomunističkom sazivu Sabora Republike Hrvatske (1990. – 1992.) te u Drugom sazivu Hrvatskog sabora (1992. – 1995.). Kasnije je konstatirao da to ipak nije za njega, tada je dao svoju legendarnu izjavu: “I u Saboru sam bil Dudek!”, piše Podravski list.

Sagner je često posjećivao Podravinu, pa ga se moglo vidjeti na lokalnim svečanostima, posebice u rodnom Novigradu Podravskom. Tamo se često susretao i s bivšim glumačkim kolegama iz serije Gruntovčani i Mejaši, gdje je i dalje znao nasmijavati publiku.