Umro je Milton Glaser, autor logotipa 'I ♥ NY' i vjerojatno najboljeg glazbenog postera u povijesti

Uz "I love NY", Glaser je dizajnirao i logotip DC Comicsa, te čuveni Dylanov poster

FOTO: Milton Glaser

U petak je u 91. godini preminuo Milton Glaser, američki dizajner najpoznatiji po logotipu ‘I love NY’, koji čine crna slova i crveno srce na bijeloj pozadini. Glaser, inače rođeni Njujorčanin, umro je u petak u svojem domu na Manhattanu od posljedica moždanog udara. Njegova supruga Shirley Timesu je kazala da je patio i od zatajenja bubrega.

Rođen u Bronxu 1929. godine, Glaser je postao jedan od najpoznatijih i najslavnijih svjetskih dizajnera. Glaser je 1954. godine osnovao Push Pin Studios s trojicom kolega s fakulteta Cooper Union. Misija njihovog studija bila je stvaranje novog vizualnog jezika za komercijalnu umjetnost, a inspiraciju su crpili iz primjerice Art Nouveau, njemačkih ekspresionističkih rezbarenja drva, te crtanih filmova iz 1930-ih.

Jun. 06, 1987 – ”Aids – A worldwide effort will stop it”; On may 27th thee World Health Organization (WHO) launched its global public information campaign with the message ”Aids – A worldwide effort will stop it” in Geneva. Photo Shows The American graphic designer Milton Glaser revealed the new symbol two red hearts converging in a blue fright mask.,Image: 210034292, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no Keystone Pictures USA

Njegov legendarni poster Boba Dylana sadržavao je siluetu glazbenika, a bazirao se na autoportretu Marcela Duchampa i kričavim pramenovima kose inspiriranim islamskom umjetnošću. Poster je priložen uz Dylanov album Greatest Hits iz 1967. godine, koji je prodan u šest milijuna primjeraka. Glaser je također dizajnirao logotip za DC Comics.

Poster za Dylanov album Greatest Hits iz 1967. godine Milton Glaser

Čuveni I ♥ NY iz 1977. godine

Glaser je bio suosnivač časopisa New York 1968. godine, a radio je kao direktor dizajna časopisa devet godina. “U našem uredu, uvijek će biti dio malenog tima ljudi koji su u kasnim šezdesetima izvukli New York iz mrtvačnice časopisa i pretvorili ga u jedan od najznačajnijih američkih časopisa”, napisali su u njegovoj osmrtnici u časopisu New York.

Svoj vlastiti dizajnerski studio, Milton Glaser, Inc., osnovao je 1974. godine. Tri godine kasnije, 1977., dizajnirao je svoj najpoznatiji logotip “I ♥ NY”, za koji nije tražio autorska prava. Korištenje tog logotipa bilo je posve besplatno, a Glaser je time htio promovirati turizam u New Yorku, koji je bio usred velikog vala kriminala i financijske krize. Glaser je logotip osmislio na stražnjem sjedištu taksija, koristeći crvenu pastelnu olovku i omotnicu pisma. Pismo se trenutno čuva u Muzeju moderne umjesnosti u New Yorku (MoMA).

I Love NY Milton Glaser

Dobitnik niza nagrada

Nakon napada na New York 11. rujna 2001. godine, Glaser je svoj legendarni logotip modificirao. Novi logotip sadržavao je ozlijeđeno srce i tekst “I ♥ NY MORE THAN EVER”, odnosno, “volim New York više nego ikad”. Glaser je također dizajnirao logotip i poster za internacionalnu kampanju za suzbijanje AIDS-a Međunarodne zdravstvene organizacije, logotip pivovare Brooklyn Brewery, te reklamne kampanje za posljednju sezonu serije Mad Men.

Nagradu za životno djelo Cooper Hewitt, muzeja Smithsonian Design dobio je 2004. godine, a 2009. godine dobio je Nacionalnu medalju za umjetnost, najprestižniju nagradu kojom američki Kongres odaje počast umjetnicima i pokroviteljima umjetnosti.

Poster za posljednju sezonu serije Mad Men Milton Glaser
Poster za kampanju protiv AIDS-a Milton Glaser
Neke od naslovnica časopisa New York Milton Glaser