Umro je Pero Kvesić

Otišao je jedan od najvažnijih i najsvestranijih novinara, urednika, književnika i filmaša

FOTO: Sandra Simunovic/PIXSELL

Jučer je u Zagrebu u dobi od 73 godine nakon duge i teške bolesti umro novinar, književnik i scenarist Pero Kvesić, potvrđeno je na njegovoj službenoj stranici na Facebooku.

“Dragi prijatelji, Pero Kvesić, književnik, novinar, urednik, bloger, otipkao posljednju točku svoje životne priče”, stoji u kratkoj objavi.

Dragi prijateljiPERO KVESIĆknjiževnik, novinar, urednik, blogerotipkao posljednju točku svoje životne priče.

Posted by Pero Kvesić on Sunday, November 12, 2023

Kvesić se rodio u Zagrebu 1950. godine, a od svoje 5. do 14. godine živio je u Bjelovaru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je filozofiju i sociologiju, a tijekom studija bio je urednik u Omladinskom tjedniku, Studentskom listu i Tjednom listu omladine. Kvesić je bio i među osnivačima omladinskog kluba Jabuka. Bio je i glavni urednik kultnog omladinskog lista Polet i časopisa Pitanja.

Posljednjih godina bavio se filmom

Kvesić je sedamdesetih godina redovito uređivao magazin Start, a 1980-ih bio je samostalni umjetnik. Bio je tajnik Društva književnika Hrvatske, kao i pokretač biblioteke i časopisa Quorum. Zajedno s Dušanom Vukotićem i Nevenom Petričićem kreirao je crtanu seriju Mali leteći medvjedići, a autor je i nekoliko romana i slikovnica za djecu.

Autor je velikog broja proznih djela, među kojima su najpoznatije zbirke pripovijedaka Uvod u Peru K. (1975.), Mladi K. (1983.), Uspomene urednika erotskog magazina (2003.) i Vrijeme rata i razonode (2014.). Pisao je i romane, među kojima se ističu Što mi rade i što im radim (1984.), Rent-a-car express (2000.) i Stjecaj okolnosti (2002.).

U posljednjih nekoliko godina bavio se dokumentarcima i filmovima, 2016. godine njegov film Dum Spiro Spero osvojio je nagradu za najbolji film prema izboru žirija 14. festivala hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festivala. Kvesićev posljednji film bio je Kuća na Kraljevcu, o kući Slobodana Praljka koja je pružala sklonište brojnim ljudima s različitih polja umjetničkog stvaralaštva.