Umro je Robbie Coltrane, čuveni Hagrid iz Harryja Pottera

Škotski glumac i komičar imao je 72 godine

Robbie Coltrane
Lord Provost's Annual Awards, Glasgow, Scotland - 12 May 2011
Scots Actor Robbie Coltrane and Lingerie Tycoon Michelle Mone Were Honoured as Part of the Annual Awards by Glasgow's Lord Provost Bob Winter.
The Harry Potter Star was  Honoured for His Contribution to the Performing Arts Whilst the Ultimo Owner Will Receive the Lord Provost's Award for Business.,Image: 220351558, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Preminuo je Robbie Coltrane, škotski glumac i komičar kojeg svijet pamti po ulozi bradatog Hagrida, jednog od najomiljenijih likova iz filmova i knjiga o Harryju Potteru. Vijest javlja BBC, a detalja o smrti zasad još uvijek, nema. Imao je 72 godine.

‘Donio je sreću djeci iz cijelog svijeta’

Coltrane je karijeru počeo u osamdesetima, glumeći u komičnoj seriji Alfresco u kojoj su također glumili Hugh Laurie i Stephen Fry. Nastupao je i u niz ostalih serija i nekoliko filmova, a jedna od poznatijih uloga bila mu je i ona doktora Eddiea “Fitz” Fitzgeralda u kriminalističkoj drami “Cracker”. Glumio je i u dva filma o Jamesu Bondu.

Planetarno popularan postao je 2000-ih godine, kad je dobio ulogu Hagrida u Harryju Potteru. Glumio je u svih osam filmova o omiljenom čarobnjaku, a kolege glumci uvijek su ga, kazali su ranije, doživljavali kao prijatelja i mentora na setu.

Vijest je potvrdila glumčeva agentica Belinda Wright. “Njegova uloga donijela je sreću djeci iz cijelog svijeta, a više od 20 godina dobivao je pisma obožavatelja”, napisala je Wright koja je Coltranea opisala kao “predivnog glumca”. Coltraneova je obitelj zahvalila ekipi u Forth Valley bolnici u Larbertu na njezi glumca prije njegove smrti.