Umro je Rutger Hauer, zvijezda kultnog filma Blade Runner

Poznati glumac imao je 75 godina, preminuo je u rodnoj Nizozemskoj

LOCARNO, SWITZERLAND - AUGUST 16:  (EDITOR NOTES this image has been processed in black and white version) Rutger Hauer attends the Palmares Photocall during 67th Locarno Film Festival August 16, 2014 in Locarno, Switzerland.  (Photo by Pier Marco Tacca/Getty Images)
FOTO: Getty Images

Rutger Hauer, poznati glumac i zvijezda kultnog filma Blade Runner, umro je u 76. godini. Hauer je preminuo u svom domu u rodnoj Nizozemskoj 19. srpnja, no vijest je sada objavljena u medijima.

Potvrdio ju je glumčev agent Steve Kenis, rekavši samo da je umro nakon kratke bolesti te da je u srijedu pokopan. Hauer je postao svjetski poznat nakon što se 1982. godine pojavio u kultnom znanstvenofantastičnom filmu Blade Runner u kojem je glumio Royja Battyja, glavnog negativca protiv kojeg se borio Harrison Ford, odnosno njegov Rick Deckard.

Počeo je u amaterskoj kazališnoj družini

Rutger Hauer rođen je (23. siječnja 1944.) i odrastao u Breukelenu, gradu u f Utrechtu, 30-ak kilometara udaljenom od Amsterdama. Nakon što je proveo godinu dana ribajući palube jedne fregate u sklopu nizozemske trgovačke mornarice te tri godine kao električar i stolar, priključio se amaterskoj kazališnoj družini.

Za njega se ozbiljnije pročulo 1968. kad je nastupio u seriji Floris, a kasnije odlazi u Hollywood. Neke od uloga (imao ih je 174), osim u Blade Runneru, ostvario je u djelima: Flesh+Blood, Blind Fury, The Hitcher, Escape from Sobibor, za koju je osvojio Zlatni Globus, Nighthawks, Wedlock, Sin City, Confessions of a Dangerous Mind, umjetnički je hvaljen za ulogu u filmu The Legend of the Holy Drinker. Iza njega su ostale njegova druga supruga, s kojom je bio u braku 50 godina, Ineke ten Cate, i kći, glumica Aysha Hauer koju je dobio u prvom braku.