Kultura

Umro je Špiro Guberina

Veliki glumac otišao je u 88. godini života

02.03.2016., Sibenik - Glumac Spiro Guberina.
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Umro je hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac glumac Špiro Guberina, objavio je upravo Večernji list.

Glumac je preminuo u 88. godini života u Domu za starije i nemoćne u Klaićevoj, a vijest su potvrdili iz Doma gdje je proveo posljednje godine života.

Guberina je rođen u Šibeniku 1. ožujka 1933. godine. Kao srednjoškolac nastupao je u komedijama i operetama u Narodnom kazalištu u Šibeniku. Godine 1970. diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je bio u stalnom angažmanu u HNK-u od 1958. do umirovljenja 1999.

Najpoznatije uloge

Nastupao i u drugim zagrebačkim kazalištima, na Dubrovačkome ljetnom festivalu i Splitskom ljetu. Kao karakterni komičar izniman je uspjeh ostvario u djelima R. Marinkovića: Čovjek i Don Juan (Zagrljaj), Krele i Pijanac (Kiklop), Jacobson (Zajednička kupka), Don Florijan (Glorija) i dr.; I. Brešana: Mačak i Šimurina (Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja), Tica (Svečana večera u pogrebnom poduzeću), Mate Lokas (Nihilist iz Vele Mlake) i dr. te M. Držića: Zlatikum (Skup), Maro, Ugo Tudešak, Bokčilo, Sadi i dr. (Dundo Maroje), Grižula.

Istaknuo se kao Figaro (Beaumarchais, Figarov pir), Knez Miškin (F. M. Dostojevski, Idiot), Mikleta (M. Benetović, Hvarkinja), Bobčinski (N. V. Gogolj, Revizor), Argan (Moliere, Umišljeni bolesnik), Grobar (W. Shakespeare, Hamlet), Peppin (E. De Filippo, Subota, nedjelja, ponedjeljak), Eduard (E. Ionesco, Neplaćeni ubojica) i dr. Nastupao je na radiju i u televizijskim dramama i serijama: Divac (I. Raos, Prosjaci i sinovi), Strikan (M. Smoje, Velo misto), Očenašek (V. Majer, Dnevnik Očenašeka). God. 1997. osnovao Mali hrvatski teatar “Kiklop”, koji je otvorio monodramskim kolažem Majmunska posla. Dobitnik je Nagrade “Vladimir Nazor” za životno djelo 2011.

Nastavite čitati