Umro je veliki Viktor Žmegač

Akademik Žmegač bio je izrazito stvaralački aktivan sve do svoje smrti

16.05.2012., Zagreb - Akademik Viktor Zmegac. Photo: Davor Puklavec/PIXSELLr"n Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
FOTO: Davor Puklavec/PIXSELLr"n

U 94. godini života u Zagrebu preminuo je Viktor Žmegač, akademik i professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu, ponajveći hrvatski erudit humanističkog usmjerenja. Dobitnik je brojnih hrvatskih i inozemnih nagrada za pojedinačna djela, kao i za životno ostvarenje u cjelini.

Rođen u Slatini 21. ožujka 1929. godine, nakon osnovne škole gimnaziju pohađa u Virovitici i Osijeku. Studij germanistike i jugoslavistike završio je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a germanistiku i muzikologiju studirao je u Göttingenu.

Doktorirao je još 1959. na temu glazbe u književnom djelu Thomasa Manna. Od 1971. godine do umirovljenja predaje na odsjeku germanistike zagrebačkog Filozofskog fakulteta, uz gostujuća predavanja na austrijskim i njemačkim sveučilištima. Bio je i inozemni član Saske akademije u Leipzigu, odnosno član znanstvenoga društva Academia Europea u Londonu.

Napisao više monumentalnih sinteza

Vrhunski poznavatelj njemačke kulture, povijesti i teorije književnosti te klasične glazbe, napisao je više desetaka knjiga i vjerojatno tisuće manjih novinskih, stručnih i znanstvenih članaka. U ranijoj fazi djelovanja, koju Dubravka Oraić Tolić opisuje kao književnoznanstvenu, Žmegač je napisao važne studije kao što su Književnost i zbilja (1982), Krležini europski obzori (1986) i Povijesna poetika romana (1988).

Devedesetih i ranih dvijetisućitih objavljuje dragocjene studije o hrvatskoj književnosti moderne, samostalno Duh impresionizma i secesije (1997), a zajedno sa Zoranom Kravarom i Nikolom Batušićem piše Književne protusvjetove (2001).

Otada u njegovu opusu dominiraju kulturološke teme: izuzetan su primjer Od Bacha do Bauhausa (2006) i Majstori europske glazbe (2009), dvije monumentalne sinteze, prva njemačke kulture, druga europske glazbe u cjelini, svaka opsegom blizu tisuću stranica.

Aktivan sve do smrti

Prošlo desetljeće otvorio je knjigom Prošlost i budućnost 20. stoljeća (2010), zanimljivim i poticajnim izborom ključnih intelektualnih ideja prethodnog stoljeća, na što se nadovezao knjigom Strast i konstruktivizam duha (2014), gdje je ponudio svoj izbor temeljnih umjetničkih pokreta istog stoljeća.

Posljednjih godina objavio je dvije knjige portreta europskih gradova, ponovno demonstriravši širinu svojih interesa i znanja. Akademik Žmegač bio je izrazito stvaralački aktivan sve do svoje smrti: nedavno je objavio knjigu Vrhunski europski romani, a pripremao je i novi rukopis, u čemu ga je, nažalost, prekinula smrt. Malo tko će toliko nedostajati hrvatskoj kulturi.