Umro je veliki Zlatko Bourek, jedan od osnivača Zagrebačke škole crtanog filma i čovjek koji je stvorio Baltazar grad

Preminuo je u petak, u 89. godini života

U 89. godini otišao je akademik Zlatko Bourek, slikar, kipar, kostimograf, scenograf, režiser, autor crtanih i igranih filmova te redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Gospodin Bourek, koji je preminuo u petak, rodio se u Požegi 1929. godine, a 1955, nakon što je za vrijeme Drugog svjetskog rata sudjelovao u antifašostičkoj borbi, diplomirao je kiparstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Zagrebu.

Jedna od najvažnijih stavki u Bourekovoj karijeri je to što je, još za studija, zajedno s kolegama osnovao u svjetskim okvirima važnu Zagrebačku školu crtanog filma. Između ostalog, Bourek je bio scenograf za kultnu animiranu seriju Profesor Baltazar, za koju je, po uzoru na Rijeku, kreirao izmišljeni Baltazar grad.

Dobitnik nagrade za životno djelo

Animiranim filmovima počeo se baviti kao crtač podloga, a od 1960. godine radio je crtane filmove po vlastitim scenarijima. Za karijere je, što samostalno, što skupno, izlagao na gotovo svim kontinentima. Godine 2005. dobio je Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.

“Smrću akademika Zlatka Boureka Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti izgubila je jednog od svojih najuglednijih članova, a Hrvatska jednog od svojih najvećih, najsvestranijih i najoriginalnijih umjetnika koji je otvorio novo poglavlje modernog hrvatskog likovnog, kazališnog i filmskog stvaranja. Pamtit ćemo njegovu likovnu i intelektualnu mnogostranost i marljivost kojom se nesebično davao likovnoj, kazališnoj i filmskoj umjetnosti, kao i njegov vedar i razigran duh.

Iako je bio umjetnik svjetskog glasa, cijelog života bio je privržen rodnoj Slavoniji, ponosan na njenu kulturu i tradiciju iz koje je crpio nadahnuće za svoja djela kojima je obogatio hrvatsku kulturu. Akademik Bourek pripada među nacionalne velikane koji su zadužili hrvatsku likovnu, kazališnu i filmsku umjetnost, hrvatsku kulturu, Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti i hrvatski narod“, stoji u izjavi predsjednika HAZU akademik Zvonko Kusić.