Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Kultura

Umro Julio Radilović Jules, naš čuveni crtač stripova

Autor Herlocka Sholmesa i drugih serijala preminuo je u 94. godini

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatski crtač stripova Julio Radilović Jules preminuo je u srijedu, 26. siječnja u 94. godini, objavila je udruga Stripforum. Julio Radilović rodio se 24. rujna 1928. u Mariboru. Godine 1952. završio je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu i iste godine objavio strip “Neznanac”.

Svojim stripovima nastavlja tradiciju hrvatskoga realističnog narativnog stripa. Suradnik je više zagrebačkih časopisa, osobito “Plavoga vjesnika”, a objavljivao je u mnogobrojnim inozemnim časopisima.

Odlikovan Redom Danice hrvatske

Od 1956. godine počinje crtati serijal “Kroz minula stoljeća”, povijesnu sagu od dolaska Hrvata na Jadran do provale Tatara u 13. stoljeću, po scenarijima Zvonimira Furtingera, a autor je i stripova “Afričke pustolovine”, “Herlock Sholmes”, “Pobuna u Kiboku”, “Zakletva huronskog poglavice” i dr.

Dobitnik je niza nagrada, među kojima su Grand Prix na prvom Salonu stripa u Vinkovcima 1984. i nagrada za životno djelo 1996. Dobitnik je i Nagrade Andrija Maurović za životno djelo 2010, a 2001. odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu