Umro Krunoslav Šarić, legenda Dubrovačkih ljetnih igara i zagrebačkog HNK

Preminuo je u 79. godini

09.12.2019., Zagreb - Filmski, televizijski i kazalisni glumac, Krunoslav Saric. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
FOTO: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Umro je poznati hrvatski glumac Krunoslav Šarić, u 79. godini. Riječ je o uglednom kazališnom i televizijskom glumcu koji je niz godina bio član glumačkog ansambla Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku, a zatim Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Rođen je 1944. godine u Derventi. Nakon srednje škole upisao je Akademiju dramske umjetnosti, koju je završio 1969. godine. U dubrovačkom Kazalištu Marina Držića nastupao je prvo kao vanjski suradnik, a onda kao vanjski član. U zagrebački HNS prelazi 1983., gdje je radio sve do mirovine 2010. godine.

Čuveni nastupi na Ljetnim igrama

Zapažene su njegove izvedbe u Vojnovićevom Ekvinociju, glumio je Macbetha u Shakespeareovom “Macbethu”, a čuveni su i njegovi nastupi na Dubrovačkim ljetnim igrama u ulogama poput Mortimera u “Eduardu II.” redatelja Georgija Para. Bio je i među najzapaženijim televizijskim i filmskim licima.

Dobitnik je i brojnih nagrada i priznanja: Za svoju prvu predstavu u Drami HNK “Šteta što je kurva”, Johna Forda, igrao je Vasqueza, prijetvornog Španjolca i ubojicu, a tom je ulogom dobio nagradu Vladimira Nazora. Za svekoliko umjetničko djelovanje 2019. godine dobio je Nagradu hrvatskoga glumišta.