Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Kultura

Umro Ognjen Čaldarović, uvaženi sociolog i dugogodišnji profesor na Filozofskom

Bio je zaposlen na Odsjeku za sociologiju od 1975. godine, umro je u 75. godini

14.12.2015., Zagreb - U Starogradskoj vijecnici odrzan okrugli stol 'Sigurnosni izazovi u Gradu Zagrebu u odnosu na europske metropole'. Robert Pazitka, Mate Lausic, Ognjen Caldarovic. rPhoto: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Sociolog i dugogodišnji profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (FFZG) Ognjen Čaldarović umro je u 75. godini, objavio je u ponedjeljak FFZG.

“S tugom obavještavamo kolege, prijatelje, djelatnike i studente Fakulteta da je u 75. godini preminuo prof. emer. dr. sc. Ognjen Čaldarović. Profesor Čaldarović imao je prebogatu biografiju da bi ju bilo moguće navesti u cjelini, stoga samo naglašavamo neke njene elemente”, istaknuto je u objavi fakulteta na Facebooku.

‘Ostajemo bez divnog kolege i čovjeka’

Ističu da je profesor Čaldarović bio je zaposlen na Odsjeku za sociologiju od 1975. godine, te da je čitavom nizu generacija predavao brojne temeljene kolegije, od sociološke teorije i urbane sociologije do sociologije vremena i sociologije rizika.

Mentorirao je nebrojene diplomske, magistarske, specijalističke i doktorske radove te je bio autor brojnih knjiga, znanstvenih i stručnih radova, dodaju.

“Odlaskom profesora Ognjena Čaldarovića Filozofski fakultet ostaje bez divnog kolege i čovjeka. Dragog profesora sačuvat ćemo u trajnom sjećanju”, poručili su u objavi.

Dobitnik najviših priznanja struke

Čaldarović je dobitnik najviših priznanja struke poput priznanja “Rudi Supek” Hrvatskog sociološkog društva za 2019. godinu, kao i dobitnik Povelje Filozofskog fakulteta 2017. godine, najvišeg javnog priznanja koje se dodjeljuje za posebne uspjehe istaknutim znanstvenicima i nastavnicima fakulteta kao nagrada za životno djelo.

Ognjen Čaldarović bio je glavni urednik Revije za sociologiju (1982–85), a neka od njegovih djela su Urbana sociologija (1985), Suvremeno društvo i urbanizacija (1987), Društvena dioba prostora (1989), Energija i društvo (1991), Socijalna teorija i hazardni život (1995), Urbano društvo na početku 21. stoljeća (2011), Čikaška škola urbane sociologije (2012).