Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Kultura

Kultura Umro Wayne Shorter, čuveni jazz saksofonist

Šezdesetih je svirao u kvintetu Milesa Davisa, autor je brojnih jazz hitova

US jazz saxophonist and composer Wayne Shorter performs on July 18, 1986 in Nice. (Photo by Christophe SIMON / AFP)
FOTO: AFP

Američki saksofonist Wayne Shorter, autor nekih od najhvaljenijih jazz skladbi, umro je u četvrtak u dobi od 89 godina, izvijestili su američki mediji.

Shorterova nakladnica Allise Kingsley potvrdila je smrt slavnog glazbenika za New York Times i Washington Post. Shorter se proslavio svirajući tenor saksofon s bubnjarem Artom Blakeyem kasnih pedesetih, a šezdesetih je svirao u kvintetu Milesa Davisa s pijanistom Herbiejem Hancockom, basistom Ronom Carterom i bubnjarem Tonyjem Williamsom.

Autor je nekih od najpoznatijih pjesama kvinteta poput „E.S.P.“ i „Nefertiti“. Davis ga je prozvao „osobom od ideja u njegovom bendu, konceptualizatora niza glazbenih ideja koje smo proveli“ koji je shvatio i „da je sloboda u glazbi sposobnost poznavanja pravila kako bi ih se moglo zaobilaziti“.

Svirao na jednoj od najprodavanijih jazz ploča ikad

Shorterovo autorstvo hvalio je i Hancock. „Za mene je glavni autor u toj grupi bio Wayne Shorter“, rekao je slavni klavijaturist. “Wayne je bio jedan od rijetkih ljudi koji su Milesu donosili glazbu koja se potom nije mijenjala.”

Shorter je šezdesetih vodio vlastiti bend koji je proizveo niz albuma, uključujući „Juju“, „Speak No Evil“ i „Adam’s Apple“ s jednim od najvećih jazz standarda – „Footprints“. Shorter je suosnivač slavnog jazz fusion sastava Weather Report, u vrijeme dok je prelazio na sopranski saksofon, a taj sastav, osnovan 1969. je osam godina kasnije snimio jednu od najprodavanijih jazz ploča svih vremena – „Heavy Weather“.

Od ostalih slavnih ploča izdvaja se „Native Dancer“ s brazilskim glazbenikom Miltonom Nascimentom.

Prije dvije godine izvedena njegova opera

Shorter je 2000. je osnovao svoju prvu stalnu akustičnu grupu s pijanistom Danilom Perezom, basistom Johnom Patituccijem i bubnjarom Brianom Bladeom. Bend je objavio četiri live albuma.

S pjevačicom i basisticom Esperanzom Spalding napisao je operu “Iphigenia” koja je premijerno izvedena 2021.

Shorter je doživio tragediju kad mu je 1985. umrla kći koju je imao sa svojom drugom suprugom Anom Mariom Patricio. Patricio je i sama umrla u eksploziji zrakoplova nedugo nakon polijetanja iz New Yorka 1996. godine.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više