Upravo je izašao trailer za onaj film o čarobnjacima na kojem radi JK Rowling

U filmu se neće pojaviti Harry Potter, ali zato ćemo upoznati američke čarobnjake

FOTO: Jaap Buitendijk/Facebook

Britanska autorica JK Rowling je 2001. godine pod pseudonimom Newt Scamander objavila djelo naslovljeno Fantastic Beasts and Where to Find Them (Fantastična bića i gdje ih pronaći). No za znance su to su već stare vijesti, za razliku od one da je nedavno počelo snimanje trilogije za koju sama Rowling piše scenarij. Velika vijest je da je upravo izašao i prvi službeni trailer za taj film.

Čitatelji serijala o Harryju Potteru možda se sjećaju da se upravo spomenuti naslov našao na listi udžbenika potrebnih za prvu godinu školovanja u Hogwartsu, a opisuje 85 čudnovatih bića koja je gospodin Scamander upoznao tijekom svojih silnih putovanja. Sam udžbenik broji nešto više od četrdesetak stranica, namijenjen je studiju magizoologije, odnosno znanosti o magičnim stvorenjima i dosad je prodan u nešto više od pola milijuna primjeraka diljem svijeta.

Rowling je ovaj fiktivni udžbenik napisala ne isključivo zbog toga što je htjela proširiti već postojeći relativno dobro razvijen imaginarij magičnih bića, već joj je dodatna motivacija bila i želja da pomogne dobrotvornoj udruzi Comic Relief kojoj ide 80 posto prihoda od prodaje svake knjige.

Oscarom nagrađeni glumac u glavnoj ulozi

Radi se o projektu o kojem se u filmskim krugovima šuška već neko vrijeme, a kako snimanje odmiče tako u javnost curi sve više detalja o onome što će nas u kinima dočekati sredinom studenoga iduće godine kad će film konačno krenuti u distribuciju.

Tako znamo da će prvi nastavak trilogije režirati prokušani poterovac David Yates koji je potpisao režiju na posljednja četiri nastavka filmske franšize posvećene liku mladog čarobnjaka koji sam se sa svojim prijateljima bori protiv najvećeg crnog maga koju fiktivna povijest svijeta čarobnjaštva pamti.

https://twitter.com/bestofwatson/status/676751203766771712

Ovaj put bi radnja trebala ipak biti nešto drugačija jer u filmovima ne bi trebalo biti zlikavaca koji planiraju uništiti svijet. Trilogija će se, naime, fokusirati na avanture četiriju glavnih junaka: Newta Scamandera (kojeg, usput rečeno, tumači oskarovac Eddie Redmayne) i njegovih troje bliskih prijatelja Tine (Katherine Waterston), Queenie (Alison Sudol) i Jacoba (Dan Fogler).

Priručnik za mlade čarobnjake

Što se vizualnog dijela filma tiče i on bi se umnogome trebao razlikovati budući da se radnja i prostorno i vremenski preselila s europskog tla na ono sjevernoameričko. Glavni će likovi tako opskurna magična stvorenja hvatati u rasplesanim dvadesetim godinama i to ni manje ni više nego u art deco zavijenom New Yorku.

Kako je knjiga Fantastic Beasts and Where to Find Them inicijalno napisana kao neki priručnik u kojem nema baš mnogo filmski iskoristive priče, JK Rowling se dobrano potrudila dopuniti istu nekim novim i nepoznatim detaljima iz života američkih čarobnjaka. Tako saznajemo da se njihovi bezjaci (ljudi koji ne posjeduju magiju) zovu No-Maji, američki se čarobnjaci školuju u vlastitim školama, a njihova je magija duboko ukorijenjena u indijansku kulturu.

Film za odrasle (i djecu)

Osim toga, Rowlingova je priču dodatno zakomplicirala nadovezavši se na još jedno kultno mjesto američke povijesti povezano s čarobnjaštvom – procese u Salemu. Onaj antagonistički dio filma bit će, naime, posvećen oživljavanju netrepeljivosti prema vješticama, a utjelovljenje pokreta čiji je cilj razotkriti sve one drugačije predstavljat će žena koja se zove Mary Lou (Samantha Morton).

Sve u svemu, čini se da bi ovaj film trebao biti mnogo odraslije prirode od onoga što smo navikli gledati kad je u pitanju narativ JK Rowling. Srednjovjekovnu atmosferu gotičkih dvoraca zamijenit će moderne vizure njujorških nebodera, a konačno bismo mogli doživjeti i barem prihvatljivu glumu s obzirom na to da se u filmu Fantastic Beasts and Where to Find Them neće pojaviti ni jedno dijete.


Članak izašao u tiskanom izdanju Telegrama 14. studenoga