Upravo je (navodno) pronađena prva fotografija slavnog Vincenta van Gogha

Neki ljudi pronašli su van Goghovu fotografiju i sad je prodaju za velike novce

FOTO: wikipedija

Svi mi Vincenta van Gogha znamo kao umjetnika koji je često odabirao upravo sebe kao motiv u svom slikarstvu, no nitko dosad još nije vidio niti jednu fotografiju njega kao odraslog čovjeka. Barem je tako bilo dosad, jer upravo je isplivala fotografija koja velikog umjetnika prikazuje okruženog drugim velikim suvremenicima.

Serge Plantureux, vlasnik male galerije koji je fotografiju otkrio, izjavio je da su do njegova identiteta došli posredno tek nakon što su identificirali ostali dio grupe muškaraca. Tako su za istim stolom tog tmurnog zimskog popodneva sjedili još Paul Gauigin, Emile Bernard, Félix Jobbé-Duval i André Antoine.

Inače, do ovog su trenutka postojale samo dvije autetične van Goghove slike – jedna koja ga prikazuje u dobi od 13 godina i druga koja ga prikazuje kao devetnaestogodišnjeg mladića. Ova najnovija pronađena fotografija upravo je ponuđena na jednoj briselskoj dražbi (Romantic Agony) za nevjerojatnih 150.000 eura, premda njezina autentičnost službeno još uvijek nije potvrđena.