Upravo je pokrenuta dosta važna inicijativa za otvaranje prvog muzeja Španjolskog građanskog rata, a evo zašto je to prilično važno

Španjolci se nakon 80 godina još uvijek nisu suočili sa svojom poviješću

FOTO: wikipedia

Grupa svjetski renomiranih povjesničara i književnika pozvala je na otvaranje prvog velikog muzeja posvećenog Španjolskog rađanskom ratu u Barceloni, piše Guardian. Ovog srpnja obilježit će se, naime, 80. obljetnica njegovog početka.

Radi se o inicijativi bez presedana koja će vjerojatno u Španjolskoj izazvati veliku debatu, a pokrenuo ju je Pelai Pages, profesor povijesti pri Sveučilištu u Barceloni. On je od lijevo orijentirane gradonačelnice Barcelone Ade Colau zatražio zgradu u koju bi se smjestio muzej i istraživački centar.

“Osamdeset godina nakon početka građanskog rata i četrdeset godina nakon smrti generala Franca oporavak od sjećanja onoga što se dogodilo svim generacijama podrazumijeva razumijevanje konflikta u njegovoj cijelosti”, napisao je Pages. “Postoji tužna stara izreka koja govori da društvo koje zaboravlja iznova ponavlja iste stvari. Međunarodni muzej Španjolskog građanskog rata trebao bi, iz te perspektive, garantirati da se to ne dogodi.”

I Orwell se borio za slobodu Republike

Barcelona je, inače, bila ključno otporište Francovim nacionalistima. George Orwell otputovao je čak u prosincu 1936. u Barcelonu kako bi se, uz gomilu drugih stranaca koji su shvatili važnost tog rata, borio na strani lijevičarskih skupina koje su podržavale vladu. Kasnije je na temelju tog iskustva napisao čak i roman Homage to Catalonia koji se danas smatra klasikom.

Ovu inicijativu podržao je i Orwellow posvojeni sin, Richard Blair, predsjednik Društva Orwell. “U potpunosti podržavamo ovaj projekt i želimo da uspije. Mnogi mladi Španjolci nisu naučili sve što su trebali o građanskom ratu pa niti ne razumiju što se zapravo događalo u razdoblju između 1936. i 1939. godine i periodu diktature koji je uslijedio”, napisao je Blair.

Velika međunarodna podrška inicijativi

Osim Blaira projekt su podržali i mnogobrojni povjesničari i pisci poput Paula Prestona i Colma Toibina. “Nevjerojatno je da još nijedna vlada nije otvorila muzej Španjolskog građanskog rata. Ova inicijativa velik je korak ka razumijevanju povijesti koje Španjolskoj toliko očajno treba”, napisao je Preston, vodeći svjetski povjesničar specijaliziran za temu građanskog rata.

A veliku podršku muzeju u nastanku pružio je i najveći njemački memorijalni centar za sjećanje žrtava nacizma. “Njemačkoj je trebalo više od 30 godina otkako je završio II. svjetski rat kako bi se kroz monumente i muzeje otvoreno konfrontirala sa svojim nacističkim nasljeđem”, napisao je Werner Jung, predsjednik Centra u Kölnu.

“U Španjolskoj, nažalost niti nakon 80 godina, ne postoji neko centralno mjesto na kojem bi se skupljale objektivne činjenice o Španjolskom građanskom ratu. S obzirom na činjenicu da je građanski rat još uvijek živa tema debata u španjolskom društvu, muzej bio bio važno mjesto proučavanja i učenja”, zaključio je Jung.

Španjolci još uvijek nisu zaključili s tom temom

Ovaj muzej bio bi, inače, prvi takve vrste u Španjolskoj. U ratu je poginulo više od pola milijuna Španjolaca, a njegove posljedice odražavaju se još i danas na kulturu i politiku. U Španjolskoj, doduše, postoji niz muzeja koji se bave pojedinim segmentima građanskog rata, ali nema mjesta koje bi objedinilo narativ o konfliktu u kojem su nacionalisti poduprti nacistima i fašistima 1936. s vlasti zbacili demokratski izabranu vladu.

U budućem muzeju planiraju se interaktivne izložbe, stalni postav, studijski centar i kafić koji bi trebao biti replika kantine iz vremena građanskog rata. Muzej ne bi bio neprofitan i samoodrživ projekt, a odgovorni se nadaju da bi u taj muzej mogli pohrliti i mnogobrojni turisti koji posjećuju Barcelonu.