Upravo je potvrđena uzbudljiva vijest; Netflix dovršava posljednji, nikad objavljeni film Orsona Wellesa

The Other Side of the Wind trebao je biti Wellesov veliki povratak

Portret iz '38.
FOTO: Star Magazine/commons.wikimedia.org

Netflix je službeno potvrdio; popularni streaming servis dovršit će zadnji film Orsona Wellesa – The Other Side of the Wind – koji je kultnom autoru bio fokus tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, ali nikad nije kompletiran niti javno prikazan. Welles je na taj film gledao kao svoj veliki kreativni povratak nakon desetljeća izbivanja iz Amerike, jer je putovao Europom, a tada se i zaljubio u naše krajeve koje je nastavio redovito posjećivati.

The Other Side of the Wind je kombinacija biografije, dokumentarca i filma unutar filma: priča je zapravo rekonstrukcija zadnjeg tuluma kojeg je organizirao buntovni redatelj Jake Hannaford za svoj sedamdeseti rođendan, prikazan kao kombinacija snimki paparazza i gostiju tuluma. Welles je radnju dodatno zakomplicirao dodavanjem još jednog sloja radnje, predstavljajući i Hannaforda kako snima vlastiti povratnički film, i tako stvorio film unutar filma.

Lady from Shanghai, 1947 Columbia Pictures - Public Domain/commons.wikimedia.org

Četrdeset godina čekanja na kraj filma

Izvorno, snimanje je započeto 1970. godine bez da je Welles imao ikoga da glumi glavnog lika, nastavljeno ’76. i nedugo nakon toga obustavljeno. Od tada, nedovršeni film ostao je na čuvanju u jednom skladištu u Francuskoj, u limbu vlasništva autora, producenata i distributera.

Zadnjih nekoliko godina, poljski filmaš Filip Jan Rymsza uhvatio se posla rekonstruiranja snimljenog materijala i otkupljivanja prava na The Other Side of the Wind, zbog čega je čak organizirao Indiegogo kampanju kako bi sakupio 400.000 dolara potrebnih za financiranje projekta. Gotovo neočekivano, Netflix se pojavio kao investitor i isplatio ostatak iznosa koji je bio potreban za otkup prava i dovršavanje filma.

Netflix je na dovršavanje filma vratio njegovog originalnog producenta Franka Marshalla, koji je radio na snimanju od samog početka. “Još ne mogu vjerovati, ali nakon četrdeset godina pokušavanja, danas sam zahvalan Netflixu, njihovom trudu i upornosti koji su nam omogućili da konačno dovršimo produkciju Orsonovog zadnjeg filma”, rekao je Marshall.

Netflix je spasio projekt od zaborava

Glavne uloge tumače Wellesovi prijatelji, također kultni filmaši – Peter Bogdanovich, John Houston i Dennis Hopper. Producent Marshall će, zajedno s Bogdanovichem, dovršiti film uz pomoć originalnih Wellesovih notesa koje je redatelj koristio za vrijeme snimanja prije četrdeset godina. Welles je preminuo 1985. godine, ostavivši iza sebe arhivu zapisa i nedovršene projekte.

Welles 1941. RKO Radio Pictures/commons.wikimedia.org
Što možemo očekivati? Avangardni film, bez jasno definirane radnje, Wellesovo osobno tumačenje ere ‘Novog Hollywooda’ i zadnje poglavlje njegovog autorskog rada. Netflix ovim potezom nastavlja trend mutacije filmske industrije, u kojem nekomercijalni filmovi prelaze iz kina na streaming servise koji ih direktno dostavljaju zahtjevnijim gledateljima, dok kino dvorane postaju rezervirane gotovo isključivo za megalomanske blockbustere koji filmskim kućama garantiraju masnu zaradu.