Upravo su procurile prve četiri epizoda nove sezone 'Igre prijestolja', dan prije premijere

Piratski napad dolazi u krivom trenutku jer HBO lansira novi servis

FOTO: HBO

Samo noć prije nego što je na HBO-u prikazana prva epizoda pete sezone ‘Igre prijestolja’, na internetu su se pojavile prve četiri epizode i to u isto vrijeme. Glasine da se netko dokopao serije prije premijere su se pojavile jučer ujutro. Do šest popodne su se polako počele pojavljivati na raznim torrent sajtovima. Sat vremena kasnije, epizode je skinulo 50 tisuća ljudi.

Igra prijestolja je trenutno najpiratiziranija serija na svijetu, a čini se da će tu titulu zadržati i s petom sezonom. Kao i sve sezone do sada, peta će imati samo 10 epizoda, što znači da im je upravo iscurilo gotovo polovica sezone. Naravno,moglo je biti i gore, mogla je iscuriti cijela sezona, ali sigurno nitko nije zadovoljan s ovakim raspletom događaja. Pogotovo ne u ovom trenutku.

Može li propasti novi servis?

Naime, HBO je vrlo pažljivo birao datum kada će pustiti novu sezonu svoje najpopularnije serije. Pazili su da se poklopi s lansiranjem njihovog novog servisa HBO Now, kojem je jedina svrha borba s piratizacijom. HBO Now je servis koji funkcionira na principu pretplate, a epizode izlaze istovremeno kada i na televiziji. Pripremali su projekt godinu dana i ovo im je veliki udarac.

Trenutno imaju dvije opcije. Praviti se da se ništa nije dogodilo i nadati se da pretplatnici novog servisa imaju dovoljno strpljenja da izbjegavaju svaki članak u iduća četiri tjedna koji bi mogao spoilati zabavu, ili mogu pustiti sve četiri epizode odmah i zeznuti pirate. Vidjet ćemo, biti će zanimljivo.

Mi vam zabavu nećemo spoilati. Ponajviše zato što nitko u našoj redakciji ne voli Igru prijestolja pa ju ne gleda i ne zanimaju ih nove epizode. A vi samo odlučite hoćete li sve progutati odjednom ili se držati redovnih termina objavljivanja epizoda.