Uredniku Telesporta izašla je knjiga. Zbirka je to, usuđujemo se reći, veličanstvenih eseja

Održana je promocija knjige Nogomet naroda, zbirke kolumni Aleksandra Holige

Benjamin Perasović, Aleksandar Holiga, Kruno Lokotar i Željko Vela
FOTO: Vjekoslav Skledar

Telesportovom uredniku Aleksandru Holigi izašla je knjiga. Promovirana je u utorak navečer u zagrebačkom klubu Spunk, kroz zgodan razgovor sociologa Benjamina Perasovića, sportskog komentatora Željka Vele, urednika knjige Krune Lokotara i, naravno, Holige.

“Uvijek me frustriralo što se sportske novinare promatra kao fah-idiote koji se time bave jer nisu imali čime drugim”, kazao je Vela na početku predstavljanja. “Holigini tekstovi na Telesportu pomažu u promjeni te percepcije”.

Holiga naprosto piše drugačije

Perasović je djelovanje Telesporta usporedio s nadom koje mu je svojedobno dalo djelovanje američkog FBI-ja. “Kad je prije par godina FBI počeo raščišćavati stanje u svjetskom nogometu, od Blattera na dalje, to mi je davalo veliku nadu. Na neki svoj način, u svojim omjerima, Telesport čini isto”, rekao je.

Aleksandar Holiga i Kruno Lokotar Vjekoslav Skledar

Uzvanici su se složili da Holiga o nogometu naprosto piše drugačije, vješto kombinirajući pop-kulturu, sociologiju, triviju iz povijesti i britka društvena zapažanja. “Negdje sam pročitao da Holiga o nogometu piše kroz Hegela i Matoša. Koliko sam primijetio, piše i kroz Davorina Bogovića, Engelsa, Marxa i tako dalje”, rekao je Perasović.

Sam autor prepričao je svoj put od glazbenog kritičara do sportskog komentatora i urednika, a zatim je čitao svoju poznatu kolumnu o Mariju Mandžukiću, koju svakako preporučujemo.

U knjizi su 34 Holigine kolumne

U izdanju nakladničke kuće Jesenski i Turk odabrane su 34 kolumne koje je autor pisao od kraja 2016. godine. Knjiga se i zove Nogomet narodu, po paroli pod kojom Holiga objavljuje svoje tekstove na Telesportu.

Briljantni su to eseji koje bi, vjerujemo, trebao pročitati svatko tko prati nogomet. Ako vas taj sport nimalo ne zanima, a želite na polici imati ubojito preciznu kroniku kako je proteklih godina izgledala Hrvatska, Nogomet narodu je izvrstan izbor. Ova će knjiga jednog dana biti popis veličanstvenih poteza na terenu i kukavičkih izdaja izvan njega.

Direktor Telegram Media Grupe Miran Pavić s Holigom, Perasovićem, Velom i Lokotarom Vjekoslav Skledar