Uskoro počinje 17. Festival tolerancije. Donosi snažne i relevantne filmove koje nećemo imati prilike vidjeti drugdje

Festival se održava u Muzeju suvremene umjetnosti te u Dokukinu KIC

Sedamnaesti Festival tolerancije održat će se od 23. do 27. siječnja u Muzeju suvremene umjetnosti, te od 24. do 28. siječnja u Dokukinu KIC, a donosi selekciju višestruko nagrađivanih filmskih ostvarenja u četiri kategorije, program panel-diskusija Tolerance Talk posvećenih većim dijelom djeci i mladima, te jednu izložbu fotografija u javnom prostoru.

Potreba o progovaranju o društvenim nepravdama, inzistiranje na dijalogu i podrška marginaliziranim skupinama jedan je od glavnih ciljeva udruge Festivala suvremenog židovskog filma Zagreb i projekta Festivala tolerancije – JFF Zagreb, pa je tako i njegov program temeljen na idejama i vrijednostima tolerancije, empatije, socijalne osjetljivosti i suživota.

Program podijeljen u četiri kategorije

Filmski programi ove su godine podijeljeni u četiri kategorije: Ugriz Stvarnosti, Spektar, Mali koraci i Samo kratko, a selekciju su napravili Snježana Tribuson i Boško Picula, uz programsku savjetnicu Dinu Pokrajac.

Filmovi selektirani za ovogodišnji festival nude tematski snažan, umjetnički relevantan i načelima sugestivan pogled u ljudsku egzistenciju, a publika ih najvećim dijelom neće imati prilike vidjeti u redovnoj kinodistribuciji. Dio filmova tematizira izbjeglištvo, dio i dalje rodnu neravnopravnost, u središtu je dijela filmova negiranje najtežih zločina i holokausta, rekao je o programu Picula. Jedan dio filmova govori o dehumanizaciji suvremenog načina života, a dio pruža nadu da je već od djetinjstva najbolje u životu – moguće.

Prizor iz filma “Obračunavanja”

U okviru tematske cjeline negiranja holokausta Snježana Tribuson izdvaja dokumentarno-animirani film o sabotaži koju su izvele četiri žene, logorašice u Auschwitz-Birkenauu, baziran na dnevniku logorašice Anne Wajcblum. Dokumentarni film “Obračunavanja” američke redateljice Roberte Grossman postavlja pitanja može li ikakva odšteta onima koji su preživjeli holokaust pružiti pravdu.

Bogat program za djecu i mlade

Kao i mnoge druge vještine i sposobnosti, i tolerancija se uči. U sklopu programa posvećenog edukativnim i poučnim filmovima za djecu i mlade koji potiču razvoj kritičkog mišljenja i medijske pismenosti prikazivat će se film “Piletina za Lindu”, koji je osvojio nagradu ocjenjivačkog suda za najbolji dugometražni animirani film na ovogodišnjem Festivalu u Annecyju 2023., “šarmantan i duhovit animirani film o djevojčici Lindi i njenoj samohranoj majci koja se, nakon što nepravedno kazni kćer, želi iskupiti i ispuniti joj najveću želju”.

Plakat za film “Piletina za Lindu”

Najmlađi će moći uživati i u projekciji filma “Nina i ježeva tajna”, o djevojčici Nini koja, u želji da pomogne nepravedno optuženom ocu, s prijateljem kreće u spasilačku potragu koja će dovesti do otkrića skrivenog blaga u tvornici. Film “Imamo san” prikazuje kako život s invaliditetom nikako ne znači odustajanje od najvećih snova, dok “Sirena” prati hrabrog četrnaestogodišnjeg dječaka Omida koji s djedom čeka da mu se brat vrati s bojišnice tijekom iračke opsade Abadana, glavnoga grada iranske naftne industrije 1980. godine.

Izbjeglištvo je tema filma “Majka i sin”, koji bilježi dva desetljeća od dolaska majke s dvojicom sinova iz Obale Bjelokosti u Pariz kasnih 1980-ih do danas. Finski film “Igrač” obrađuje temu ovisnosti o videoigrama prikazujući mladog Bona koji se od malih nogu pokušava snaći u surovom svijetu esporta, što rezultira psihološkim poteškoćama, pa se Bono za pomoć obraća najboljoj svjetskoj esport psihologinji Miji.

Scena iz filma “Igrač”

Djeca i u fokusu Tolerance Talka

Uz filmove, Festival tolerancije donosi publici već godinama poznate Tolerance Talk rasprave o relevantnim društvenim temama. Ovogodišnje izdanje bit će posvećeno razgovorima o pravima djece izbjeglica, slojevitostima i učincima gaming industrije te antisemitizmu i poricanju genocida.

U suradnji s UNHCR-om Hrvatska, u sklopu programa “Artematizacija – umjetnost razumijevanja” u MSU-u će se nakon projekcije filma “Majka i sin” održati Tolerance Talk rasprava pod nazivom “Nada daleko od kuće: djeca izbjeglice”, koja će dati priliku djeci da govore o tome što za njih znači biti izbjeglicom, te problematizirajući iskustvo izbjeglica u Hrvatskoj postaviti pitanje zašto nam je izazovno prihvatiti druge i drugačije i što možemo učiniti kako bismo pružili dobrodošlicu i olakšali uključivanje u lokalnu zajednicu izbjeglicama koje u Hrvatskoj ponovno izgrađuju svoje živote.

Scena iz filma “Majka i sin”

U sklopu tematske cjeline posvećene ovisnosti o videoigrama, nakon projekcije filma “Igrač” u DokuKinu KIC održat će se Tolerance Talk “Eat. Sleep. Game. Repeat. – Čemu nas uči gaming industrija?” o tome tko se sve bavi gamingom i što su činjenice, a što predrasude, koje su koristi, a koji su potencijalni štetni učinci gaminga, što je gaming disorder i slično. Najavljen je i Tolerance Talk “Nije to bilo baš tako – O poricanju i suočavanju”, koji se bavi fenomenom poricanja genocida.

Svi programi besplatni

Festival ima i izložbeni program, svake godine tematski posvećen ranjivim društvenim skupinama. Ove godine, u javnom prostoru na Trgu Petra Preradovića od 18. do 28. siječnja bit će postavljena izložba fotografija “Tu smo”, koja donosi fotoportrete osoba s invaliditetom kroz umjetničku viziju fotografa Mare Milin, Stanka Hercega i Sanjina Kaštelana.

Detaljan program festivala dostupan je na web i društvenim mrežama Festivala tolerancije.

Program je, kao i dosadašnjih godina, besplatan, a sufinanciran je sredstvima Grada Zagreba, UNHCR-a Hrvatska, Hrvatskog audiovizualnog centra, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i drugih partnera.