Nekad je nužno odabrati stranu

Uskoro počinje novo izdanje Dana satire, ovo su predstave koje dolaze u Kerempuh

Dane satire Fadila Hadžića 3. lipnja otvara sočna adaptacija 'Škrca' iz radionice Tomislava Zajeca

Moliere u predsoblju apsurda – tako djeluje rabijatna i sočna adaptacija „Škrca“ iz radionice Tomislava Zajeca. Ova će iznagrađivana predstava, u režiji Dore Ruždjak Podolski i produkciji domaćina festivala, Satiričkog kazališta Kerempuh, 3. lipnja otvoriti 46. Dane satire Fadila Hadžića.

U fokusu etabliranog međunarodnog festivala spasonosne oštrice smijeha, do 21. lipnja razigrat će se 12 produkcija iz Zagreba, Splita, Rijeke, Pule, Beograda, Subotice i Sarajeva. Ovogodišnji Dani satire posvećeni su prerano uminulom redatelju i glumcu Saši Anočiću, majstoru satirske melankolije.

Raskošna i ubitačna konkurencija

O nagradama će odlučivati Bojana Radović, Katarina Pejović i Ksenija Pajić, a selektorica Jelena Kovačić o svom jakom izboru nadahnuto govori: „Mikro kazališna zajednica jakih autora, autorskih timova i ansambala koji kazalište prepoznaju kao mjesto društvene odgovornosti, a te se odgovornosti neće odreći ni u trenucima dok se svijet oko nas ponovno raspada. Jer svaka će izabrana predstava barem na trenutak taj isti svijet pokušati skupiti.“

I zaista, raskošna je i ubitačna konkurencija izvedbenih gesti koje će se predstaviti na prazniku satirčenja.

Posljednja režija Saše Anočića

Već kultna drama „64“ Tene Štivičić dolazi s beogradske scene svog prvorođenja, Ateljea 212, u režiji Alise Stojanović. „Kus petlić“ Aleksandra Popovića, u režiji Milana Neškovića s fantastičnim ansamblom Narodnog pozorišta iz Subotice, moćna je poema o luzerima i mrvicama nade. Kokan Mladenović s ansamblom Narodnog pozorišta Sarajevo dokazuje kako Nušićeva „Protekcija“ kao da je jučer upisana u naše balkanoidne svinjarije.

Posljednja režija Saše Anočića, „Kukci… zaustavljena priča“ (prema tekstu Karela i Jozefa Čapeka), dolazi u produkciji HNK Split. Iz istog grada je i indie produkcija Playdrame „Sretna ne bila“, autorski projekt Ivane Vuković, Petre Kovačić Botić, Ane Uršule Najev, Ane Marije Vuković i Helene Petković, u režiji Helene Petković.

Koprodukcija HNK Ivana pl. Zajca & INK Pula ponudit će gorku grotesku Dore Delbianco „Kad je stao svijet“, redatelja Vite Taufera.

Koncert Rade Šerbedžije

Autorsko-redateljski neorealizam Filipa Šovagovića u „Ženi popularnog pokojnika“ izvodi Teatar ITD, a novu hitoidnu sprdnju društvenih anomalija donosi Teatar Exit u „Realistima“ Jure Karasa i režiji Matka Raguža.

Mladi osebujni dramatičar Espi Tomičić autor je predstave „Ti si prvi hrabar“, redatelj je Ivan Penović, a utočište su našli pod produkcijom živog nezavisnog Kunst Teatra. HNK Zagreb u konkurenciji je s Gogoljevim „Revizorom“ u režiji Sergeja Potapova.

Kerempuhovci imaju još jedan festivalski adut: blještavu depru „Darian, hrvatski kralj samopomoći“ Dine Vukelić i redatelja Krešimira Dolenčića. Završnu večer festivala i dodjelu nagrada pozlatit će Kralj glavom: Rade Šerbedžija uz bend Zapadni kolodvor održat će koncert pod nazivom “Ne okreći se sine”. Ne može bolje.