Uskoro se otvara nova zgrada britanskog muzeja Tate Modern

Politika muzeja malo je promijenjena, ali bi novi prostor trebao biti dosta genijalan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
FOTO: wikipedia

Novo izdanje muzeja Tate Modern vrijedno 260 milijuna funti otvorit će se ovo ljeto, a sama galerija više će se baviti svjetskim umjetničkim tekovinama i više će pažnje posvetiti ženama, piše Guardian. Djelomično se to može zahvaliti činjenici što je na čelo te institucije došla žena.

Frances Morris preuzela je, naime, vodstvo Tate Moderna naslijedivši na tom mjestu Chrisa Dercona. “Krivo je misliti da ćemo žene slaviti samo prvih pola godine rada i onda se opet vratiti dečkima”, rekla je. “Postoji stvarna predanost ideji da konačno pokažemo pravu povijest umjetnosti i dokažemo koliko su žene stvarno doprinosile njenom razvoju”, dodala je.

Spektakularna nova zgrada muzeja

Novi Tate Modern otvorit će se, inače, 17. lipnja i imat će otprilike 60 posto više izložbenih prostora nego dosad, poglavito zahvaljujući novom dodatnom prostoru koji će se rastezati na 11 katova. Podrumski, odnosno prizmeni dio zgrade tako bi, primjerice, trebao biti prvi muzej na svijetu posvećen živoj umjetnosti, dok će 10. kat zgrade poslužiti kao spektakularni vidikovac.

Nova zgrada Tate Moderna snimljena prije završetka radova
Nova zgrada Tate Moderna snimljena prije završetka radova AFP

Između njih, točnije na 3 kata, bit će prikazana povijest suvremene umjetnosti od 60-ih godina naovamo. Na 4. katu izložit će se djela Louise Bourgeois. Ostale katove ispunit će radovi umjetnika kao što su Roni Horn i David Medalla.

Moderna umjetnost u Boiler Houseu

Postojeća zgrada Tate Moderna, poznata i kao Boiler House, u budućnosti bi trebala postati doma novim izložbama koje će propitivati modernu umjetnost, dakle onu koja je nastajala u prvoj polovici 20. stoljeća.

Najpoznatija djela koja se nalaze u posjedu Tate Moderna, kao što su to, primjerice, ona Matissea, Picassa ili Lichtensteina, trebala bi tako i dalje biti dio stalnog postava, ali će ta zbirka biti upotpunjena s više djela koja potječu iz Latinske AMerike, Afrike, Azije, Bliskog istoka i istočne Europe.

Prepoznatljivi 'dimnjak' stare zgrade Tate Moderna
Prepoznatljivi ‘dimnjak’ stare zgrade Tate Moderna wikipedia

Nema govora o imperijalizmu

Direktor Tatea, sir Nicholas Serota, rekao je pak da je cilj ove modernizacije stvoriti “novi muzej za 21. stoljeće koji reflektira istinski internacionalni pogled na umjetnost”.

Opovrgnuo je tvrdnje da bi se novi pristup muzeju mogao smatrati imperijalističkim. “Činjenicu što ćemo izložiti djela važnih umjetnika koji su stvarali u Tokiju, Sao Paulu, Riu, sjevernoj Africi, Sudanu, mi ne smatramo imperijalizmom nego otvaranjem prema svijetu”, dodao je.

Switch House, prostor pun različitih sadržaja

Switch House, kako se novi dio Tate službeno zove, raspolagat će, osim s dosad spomenuta 4 kata namijenjenih izložbenim prostorima, i s mnogim drugim sadržajima poput barova, muzejske trgovine, restorana, uredskih prostora, prostora namijenjenih edukaciji i specijalnim sobama za članove.

Henri Matisse: Puž (1953.)
Henri Matisse: Puž (1953.) wikipedia

Serota je rekao da će u oko 45 posto novih prostora biti posvećeno umjetnosti, baš kao i u Boiler Houseu. Istaknuo je i da će Tate Modern kao cjelina biti otprilike “ono što ljudi mogu podnijeti u jednom danu ili vikendu”.

Galerija za početnike

Tate bi, inače, trebao dobiti i zasebno krilo koje je zamišljeno kao galerija za početnike u kojoj bi se trebali izložiti radovi poput Matisseovog Puža ili projekcije žarulje Ceal Floyer. “Taj dio muzeja bavit će se pitanjem što zapravo umjetnost jest”, rekla je Morris. “Stvarno bismo željeli ljude pripremiti na različite tipove umjetnosti s kojima će se sresti tijekom svog boravka u Tateu.”

“Trenutačno se jako zabavljamo raspakiravajući kutije koje su u Tate pristigle iz cijelog svijeta”, rekao je Serota. “Slika svijeta koji će Tate Modern prikazati 2016. jako se razlikuje od slike koju smo svijetu pokazali kad smo muzej otvorili 2000. godine”, zaključio je direktor poznatog muzeja.