Uskoro stiže film od Jean Seberg, glumici koju je u 60-ima proganjao FBI; glumit će ju Kristen Stewart

Jean Seberg je zbog svoje podrške Black Panthersima bila jedna od najpoznatijih meta FBI-ja

Kristen Stewart glumit će američku glumicu Jean Seberg, koja je prije preuranjene smrti u 40. godini snimila 34 filma. Osim po svojim filmovima i nenadanoj smrti, koju su proglasili vjerojatnim samoubojstvom, Seberg je bila poznata i po tome što se našla na meti FBI-ja.

Film Against All Enemies bavit će se upravo tim aspektom njezina života. Naime, priča je usredotočena na FBI-jeve pokušaje u šezdesetim godinama prošlog stoljeća da diskreditiraju tada poznatu glumicu, a sve zbog njezine podrške tada kontroverznoj Black Panther Party organizaciji.

Black Panthers najveća prijetnja nacionalnoj sigurnosti

Black Panthers je organizacija osnovana 1966. u Oaklandu, a cilj im je bio obraniti nacionalne manjine od američke vlade. Implementaciju svoje politike započeli su naoružanim civilnim patrolama u Oaklandu, koje su nadgledale policajce kako bi se smanjila stopa policijske brutalnosti prema crncima i manjinama.

Njihova borba bila je usmjerena protiv kapitalističkog ustroja, s ciljem uspostave socijalizma u Americi kroz razne društvene programe od onih za besplatne doručke za djecu u školama, do besplatne zdravstvene skrbi za građane. No, obzirom na njihovo militantno ustrojenje, više puta su se našli u otvorenom sukobu s policijom, što je jedan od razloga zašto ih je J. Edgar Hoover, tadašnji direktor FBI-ja, proglasio najvećom prijetnjom za nacionalnu sigurnost.

Jean Seberg je jedna od najpoznatijih meta COINTELPRO programa

Zbog toga je pokrenuo protuobavještajni program, poznat i kao COINTELPRO kojem je cilj bio eliminirati Black Panthers. Na meti COINTELPRO-a se našla i Jean Seberg zbog svoje javne podrške ovoj organizaciji.

Seberg je jedna od najpoznatijih meta ovog FBI-jevog programa, a njihovi pokušaji da diskreditiraju glumicu vrlo su dobro dokumentirani. Jedan od primjera je kad su 1970. pustili lažnu priču da otac Jeanina djeteta nije njezin suprug, već član Black Panthersa.

Film će producirati Fred Berger, nominiran za Oscara za La La Land

Film će se baviti upravo tim lažnim optužbama FBI-ja, a u sporednim ulogama gledat ćemo Anthonyja Mackieja kao aktivista za građanska prava te Jack O’Connell kao FBI agenta koji je zadužen za nadzor Jean Seberg.

Film će režirati Benedict Andrews prema scenariju Joea Shrapnela i Anne Waterhouse. Izvršni producent filma je Fred Berger koji je producirao Oscarom nagrađeni La La Land, za čiji scenarij je i sam zaradio nominaciju.