Uskoro stiže još jedan film prema igri Dungeons & Dragons; ovaj možda i ima neku šansu za uspjeh

Film bi trebao režirati Chris McKay, redatelj Lego Batman Movie

FOTO: TSR / Wizards of the Coast

Najavljen je novi Dungeons & Dragons film prema najpoznatijoj pencil & paper franšizi, koji će biti prvi projekt AllSpark Pictures studija. Radi se, inače, o podružnici Hasbroa, koja ima plan u skorijoj budućnosti svojim filmovima konkurirati Marvelu.

Redatelj filma trebao bi biti Chris McKay, koji je režirao filmove Lego Movie i Lego Batman Movie, a za režiju epizode animirane serije Robot Chicken osvojio je Emmyja. Režiju novog Dungeons and Dragons filma morat će uskladiti s radom na već najavljenom Nightwingu, novom DC-jevom superherojskom filmu. Nightwing, odnosno Dick Grayson bio je izvorni Robin, Batmanov pomoćnik.

Film će producirati najpoznatiji proizvođač igračaka

Scenarij će pisati dosad relativno nepoznati Michael Gilio, a izvršni producenti filma bit će Brian Goldner i Stephen Davis. To je velika stvar obzirom da je Goldner izvršni direktor, a Davis potpredsjednik Hasbroa, a ujedno i menadžer svih njihovih sadržaja. Hasbro je već desetljećima poznat kao jedan od najuspješnijih proizvođača igračaka, akcijskih figura i društvenih igara poput Monopolyja, My Little Pony, G.I. Joe i Transformers.

Dungeons & Dragons, poznata i kao D&D, maštovita je igra koju su 1974. osmislili Gary Gygax i Dave Arneson, a sve što je potrebno za igranje je nekoliko kockica i aktivna mašta. Igrače smješta u zamišljeni fantastični svijet u kojem vladaju mač i magija. Takozvani Dungeon Master smišlja cijelu avanturu poput filmskog scenarija, a igrači se praktički nađu u filmskoj ulozi gdje im je cilj što vjernije odglumiti svoje likove kao što su, recimo, ratnici, čarobnjaci, lopovi i tako dalje.

Popularnost igre prenijela se na film i TV

Igra je brzo postala vrlo popularna među ljudima koji vole fantasy, a inspirirala je brojne romane i filmove prema pričama koje su nastale upravo kroz avanture igrača u njihovim D&D susretima. Jedan od poznatijih primjera je kniževni Dragonlance serijal koji je počeo 1984. a traje i danas. U njemu autori serijala Margaret Weis i Tracyja Hickmana prepirčavaju svoje avanture u D&D svijetu.

Popularnost igre od početka je vrtoglavo rasla, pa su potencijal prepoznali televizijski i filmski producenti. Osamdesetih godina krenula je animirana TV serija, a veći iskorak se pojavio 2000. s prvim filmom Dungeons & Dragons, od kojeg su fanovi očekivali mnogo, pogotovo obzirom da je jednu od glavnih uloga glumio Jeremy Irons.

Ni Jeremy Irons nije mogao spasiti prvi D&D film

Nažalost, film se pokazao kao potpuni promašaj koji ne obuhvaća ni djelić atmosfere koju igra nudi, već se svodi na banaliziranje stereotipa. Televizijski nastavak iz 2005. Dungeons & Dragons: Wrath of the Dragon God bio je gotovo jednako neuspješan kao i najnoviji pokušaj iz 2012. Dungeons & Dragons: The Book of Vile Darkness.

Budući da Hasbro najavljuje kako novim AllSpark studiom misle konkurirati Marvelu, možemo očekivati da će u skoroj budućnosti najaviti nove projekte, ali i da bi s novim Dungeons & Dragons mogli (tj. trebali) napraviti dobar posao. Čini se da su izabrali pravi trenutak za ovaj projekt obzirom na popularnost fantasy žanra, koji mogu zahvaliti uspjehu serije Game of Thrones. Film je najavljen za iduću godinu.