Novi Blade Runner, vrlo realno, bit će hit godine; donosimo par stvari za znati prije gledanja

Blade Runner 2049 došao je u naša kina u četvrtak

Dugo očekivani nastavak klasika Ridleya Scotta iz 1982. došao je u kina. Otkad je objavljeno da se snima Blade Runner 2049 očekivanja su visoka, možda i previsoka. Naime, redatelj Denis Villeneuve ljetos je priznao da se pomirio s činjenicom da bi film mogao propasti, budući da bi ga gledatelji mogli previše uspoređivati s originalom. No, čini se da može biti zadovoljan; kritike su zasad jako dobre.

Tako novi Blade Runner na portalu Rotten Tomatoes ima visokih 92 posto pozitivnih kritika, što je vrlo ozbiljan uspjeh. Villeneuveu ovo nije prvo iskustvo sa SF-om: prošle godine je njegov Arrival dobio odlične kritike i Oscar nominaciju za najbolji film. Sada je u Blade Runneru okupio impresivnu glumačku ekipu, koju predvode Ryan Gosling, Harrison Ford i Jared Leto.

Već smo pisali o bitnim stvarima koje možda niste znali o originalu Ridleya Scotta, a sad vam donosimo par stvari koje trebate znati o novom Blade Runneru 2049, bez da vam spoilamo film koji će, kako sada stvari stoje, biti jedan od najvećih hitova godine.

1. Novi film se odvija 30 godina nakon originala

Warner Bros se cijelo vrijeme jako trudio da u javnost ne dospije gotovo ništa o radnji novog filma, no ipak je iscurilo par detalja. Poput činjenice da se radnja novog Blade Runnera događa točno 30 godina nakon Scottovog originala. U tih 30 godina Ricku Deckardu, blade runneru iz originalnog filma, gubi se svaki trag, a sada ga njegov nasljednik, kojeg glumi Gosling, pokušava pronaći kako bi mu Deckard pomogao riješiti novi slučaj.

2. Harrison Ford se vraća svojoj staroj ulozi

Kao i original, Blade Runner 2049 nema previše likova tako da je gledateljima lako pratiti radnju i tko je tko u filmu. Glavni protagonist je takozvani ‘K’, losanđeleski policajac kojeg glumi Ryan Gosling. Zadatak mu je da kao blade runner hvata replikante, no kad otkrije dugo skrivanu tajnu (ne, nećemo vam otkriti koju), odlučuje potražiti pomoć svog prethodnika Deckarda. Jedna od uzbudljivijih stvari oko ovog filma jest da se Harrison Ford vraća svojoj poznatoj ulozi kao trideset godina stariji Deckard.

Tu je i Robin Wright, glumi Goslingovu zapovjednicu, a glavni negativac je Niander Wallace, proizvođač replikanata kojeg glumi Jared Leto, poznat po svojim intenzivnim pripremama za ulogu. Tako se već na castingu za ulogu Niandera Wallacea, koji je slijep, pojavio s posebnim kontaktnim lećama kroz koje nije ništa vidio, a slijep je navodno ostao kroz cijelo snimanje.

U sporednoj ulozi pojavljuje se i Dave Bautista, bivši WWE (World Wrestling Entertainment) šampion i MMA borac koji je već ostvario nekoliko holivudskih uloga, ali je bio najupečatljiviji kao Drax u dva nastavka Guardians of the Galaxy, ulozi koju će reprizirati sljedeće godine u Avengers: Infinity War.

3. Novi Blade, osim teme, ima još par poveznica s originalom

Već u traileru je očito da su vizuali jako slični prvom Blade Runneru, a sama činjenica da se Harrison Ford pojavljuje u novom filmu fanovima daje nadu da će napokon dobiti odgovor na pitanje je li Deckard replikant ili nije, oko kojeg se još uvijek svađaju i Harrison Ford i Ridley Scott.

Scott ovoga puta nije iza kamere, ali je vrlo angažiran kao producent. O nastavaku Blade Runnera razmišlja već mnogo godina, što je objavio na Comic-Conu 2007., kad je iznio svoje planove da će režirati Metropolis kao nastavak svojeg kultnog klasika. Metropolis se trebao pozabaviti životom ljudi na kolonijama na drugim planetima, s glavnim fokusom na na Tyrell Corporation, korporaciju koja proizvodi androide, no nikad nije snimljen.

Još jedna važna poveznica s originalom je Hampton Fancher, suscenarist originalnog filma. On je sa scenaristom hitova Logan i Alien: Covenant, Michaelom Greenom, napisao priču za Blade Runner 2049.

4. Izbjegavali su kompjuterske efekte

Ridley Scott se nije primio režije nastavka, ali je kao izvršni producent izabrao redatelja za kojeg je smatrao da je najviše dorastao tom zadatku. Denis Villeneuve zadnjih je godina postao omiljen kod kritičara i gledatelja svojim hitovima Prisoners, Sicario i već spomenutim intrigantnim SF-om Arrival.

“Osjećam pritisak svakodnevno. S druge strane, nikad nisam bio ovoliko inspiriran i uzbuđen, volim rizik. S filmom koji radimo morat ćemo naći vlastiti identitet, ali i istovremeno ostati vjerni originalu. To je ravnoteža koju ćemo nastojati postići”, rekao je Villeneuve na podcastu za Variety.

“Osjećam pritisak svakodnevno. S druge strane, nikad nisam bio ovoliko inspiriran i uzbuđen, volim rizik. S filmom koji radimo morat ćemo naći vlastiti identitet, ali i istovremeno ostati vjerni originalnom filmu. To je svojevrsna ravnoteža koju ćemo nastojati postići”, rekao je Villeneuve na podcastu za Variety.

Villeneuve je inzistirao na tome da se novi Blade Runner ne čini kao tipičan blockbuster, stoga je izbjegavao zeleno platno i CGI što je više moguće. Umjesto toga se pouzdao na stvarne setove i minimalnu upotrebu kompjuterskih efekata. U intervjuu za The Wired je opisao svoju viziju, između ostalog rekavši da je htio snimiti film koji ne podsjeća na nove Marvel filmove koji su glasni i napadaju sva osjetila, nego je umjesto toga htio snimiti film koji se doima stvarno i brutalno na način koji podsjeća na original.

5. Imali su malih problema oko odabira skladatelja

Ovo je bila loša godina za skladatelja Jóhanna Jóhannssona koji je prvi dobio zadatak da osmisli glazbenu podlogu za novog Blade Runnera. Najprije je od njegove glazbe odustao Darren Aronofsky u svojem najnovijem filmu Mother!, a zatim i Denis Villeneuve koji ga je zamijenio legendom filmske glazbe Hansom Zimmerom. Jóhannssona ugovor o povjerljivosti spriječava da ispriča zašto je došlo do toga da su odustali od njegove glazbe za novog Blade Runnera, no ta odluka je iznenađujuća, budući da su Villeneuve i Jóhannsson dosad vrlo uspješno surađivali. Najpoznatije suradnje su im na Prisoners, Arrival i Sicario, a posljednjim je Jóhannsson zaradio nominaciju za Oscara za originalnu glazbu.

6. Blade Runner 2049 je najduži blockbuster od Interstellara

Interstellar Christophera Nolana iz 2014. trajao je impresivnih 169 minuta, što je gotovo sat vremena dulje od ona dva sata koliko blockbusteri uglavnom traju. Usporedbe radi, najduži film iz superpopularne Marvel franšize je Captain America: Civil War s trajanjem od 147 minuta, dok je kino verzija originalnog Blade Runnera trajala 117 minuta. Njegov nastavaki, koji je u našim kinima od četvrtka, traje 163 minute.