Večeras kreće 'Infiltracija', prvi Telegramov videoserijal. Nemojte propustiti premijeru u 21.00

U prvoj epizodi ekipa Infiltracije istražuje nepoznate tunele Markuševca

Ekipa Infiltracije, istraživači Miha, Matija i Josip s redateljem serijala Filipom Filkovićem
FOTO: Vjekoslav Skledar/Telegram

Večeras, točno u 21 sat na Telegramu će se održati premijera serijala ‘Infiltracija: Kronike urbanog istraživanja’, prvog hrvatskog dokumentarnog serijala o urbanom istraživanju napuštenih lokaliteta. Jučer smo vas upoznali s ekipom koja stvara, a danas vam otkrivamo detalje iz prve epizode koja je ekipi iz Croatia Infiltrationa, Mihi, Matiji i Josipu, od velike sentimentalne važnosti.

Večerašnja, prva, epizoda ‘Infiltracije’, kompletno se odvija u tunelima Markuševca. Dečki iz ‘Infiltracije’ nam objašnjavaju kako postoje dva bitna kompleksa Markuševečkih tunela. Južni, koji su otvoreni i dostupni praktički svima i sjeverni, koji su do sada bili potpuno zatvoreni za javnost i malo tko je kročio u njih posljednjih desetljeća. Naravno, naša je ekipa ušla u zatvorene, sjeverne, tunele.

Tuneli koji su do sada bili nedostupni

U prvoj epizodi Infiltracije vidjet ćemo dosad poptuno neviđene tunele koji se protežu ispod Medvednice, a dečki će nas podučiti nekim trikovima svog posla – kako hodati u ritmu, kako izbjegavati opasne situacije i zašto je uvijek važno dobro zatvoriti vrata iza sebe.

Za Infiltraciju niti jedan teren nije nedostupan
Za Infiltraciju niti jedan teren nije nedostupan Telegram video

No jedna je glavna stvar koja ih je motivirala da se vrate na Markuševec i u njegove tunele. Postoji priča da su tuneli ispod Medvednice spojeni i da još uvijek postoje potpuno neistražene prostorije u kojima se skrivaju razna blaga. Tuneli su bezbroj puta pregrađivani, pa nitko zapravo ne zna kako izgledaju. Ekipa Infiltracije je odlučila saznati, a s vama će to podijeliti večeras.

https://dashboard.jwplatform.com/videos/5XCbpHYA

Spomenuo sam da ova epizoda ima sentimentalnu važnost za dečke. To je zato što je na Markuševcu sve počelo. Miha je jedno toplo i dosadno ljeto tražio neku zanimaciju i zaputio se u tunele za koje je znao da su još uvijek neistraženi. Kasnije su mu se na tom putu pridružili Matija i Josip i rođen je prvi profesionalni urban exploration tim u Hrvatskoj – Croatia Infiltration.

Ulazak u zaboravljene prostore

Što je uopće ‘Infiltracija’? Riječ je o serijalu kratkih dokumentaraca u kojem naš tim profesionalnih urbanih istraživača dolazi na napuštene, urušene, teško dostupne, ponekad zabranjene i većini ljudi potpuno nevidljive lokacije koje imaju veliko povijesno značenje. Danas kreće prva sezona za koju je snimljeno 9 epizoda od kojih je svaka sljedeća bolja od prethodne. Dečki iz Infiltracije će obići tunele, tvornice, dvorce i uklete kuće koje vjerojatno do sada niste imali prilike nikada vidjeti. A ako ste kojim slučajem vidjeli koju fotografiju ovih prostora, onda ih sigurno niste doživjeli na ovakav način.

Markuševački tuneli s kojima je sve počelo
Markuševački tuneli s kojima je sve počelo Telegram video

Osim Mihe, Matije i Josipa, ovaj serijal je stvarao i Filip Filković Philatz, urednik video produkcije Telegrama. Filip, osim što je dizajner i multimedijalni umjetnik, već je niz godina jedan od vodećih redatelja video spotova i kratkih filmova, a surađivao je s nizom fenomenalnih glazbenika kao što su Hladno Pivo, Damir Urban, Vatra, Edo Majka i Gibonni koji su mu svi povjerili svoju muziku u ruke i za koje je stvorio potpuno unikatnu umjetničku direkciju spota. Njegovi spotovi su uvrštavani na top liste najboljih spotova godine, nominiran je za Porina, osvojio je Oktavijana na Danima hrvatskog filma kao i brojne druge nagrade, a jednom spotu je prikazivanje zabranjeno na na svim nacionalnim TV postajama u Hrvatskoj.