Velika vijest. Matanićeva serija Šutnja uvrštena u program Berlinalea

Pritom, u produkciju ove serije nastale prema romanima Telegramovog Drage Hedla, uključila se i velika TV kuća ZDF/Arte

Televizijska serija “Šutnja”, temeljena na trilogiji romana Telegramovog istraživačkog novinara Drage Hedla, uvrštena je među 14 televizijskih serija koje će biti prikazane u sklopu programa “Berlinare Series Market Selects” na ovogodišnjem berlinskom filmskom festivalu. Radi se o programu koji je dio Europskog filmskog sajma i posvećen je ponudi TV serija.

Program Berlinale Series Market Selects odabire “izvrstan sadržaj” s velikim potencijalom i ove godine su uz serije s četiri kontinenata odabrali i “Šutnju” koju su kreirali Nebojša Taraba i Miodrag Sila, a režirao Dalibor Matanić. Autor scenarija je Milan Alčevski, a u seriji glume Goran Bogdan, Darko Milas i ukrajinska glumica Ksenija Mišina.

“Pred Novu godinu obećali smo vam neke dobre vijesti oko našeg i HRT-ovog novog projekta, dramske serije Šutnja. Danas je službeno, Šutnja je uvrštena u Berlinale Series Market Selects”, napisao je Taraba na Facebooku.

U produkciju se uključila velika njemačko-francuska televizija

Taraba je otkrio kako se već postojećim producentima priključila i velika njemačko-francuska medijska kuća ZDF/Arte. Najavio je i još dobrih vijesti.

Serija “Šutnja” ima šest epizoda koje pokrivaju tri Hedlova romana – “Izborna šutnja”, “Ispovjedna tajna” i “Kijevska piletina”. Radi se o političkom trileru koji prati, novinara, policajca i ženu političara dok raskrinkavaju korupcijsku aferu nakon što na obali rijeke u Osijeku ispliva tijelo djevojke. Mjesto radnje romana i serije je Hedlov grad Osijek, a radnja se događa i u Beogradu i Kijevu. Adaptacija Hedlovog romana je rezultat hrvatsko-ukrajinske koprodukcije.

Uz “Šutnju”, među odabranih 14 serija iz Brazila, Južne Afrike, Izraela, Portugala i drugih zemalja nalazi se i srpska horor serija “Crna svadba” te britanska “The Fear Index”, u kojoj glumi holivudski glumac Josh Hartnett.