Veliki Clint Eastwood slavi 90. rođendan, kaže da mu mirovina ne pada napamet

Početkom godine, Eastwood je rekao da se nastavlja razvijati jer voli raditi filmove

Clint Eastwood
'Richard Jewell' film photocall, Beverly Hills, Los Angeles, USA - 03 Dec 2019,Image: 486269875, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Legenda spaghetti vesterna i američkog filma, Clint Eastwood slavi u nedjelju 90. rođendan; vjeran svome imidžu čvrstog muškarca taj glumac i redatelj ne pomišlja na mirovinu. Zvijezda nagrađena Oskarima koja je snimila devet filmova u deset zadnjih godina želi raditi filmove dok god bude mogao.

O rođendanskoj proslavi svoga oca 34-godišnji Clintov sin Scott kaže “Bit ćemo u krugu obitelji, vrlo, vrlo tiho” i dodaje: “bit će naravno, torta. Njemu se to vjerojatno neće svidjeti”. Rođen 1930. godine, Clint Eastwood je snimio pedesetak filmova u svojoj dugoj karijeri koju je počeo manjim ulogama 50-ih godina.

Oskari za najbolju režiju i film

Šezdesetih godina proslavio se ulogom u trilogiji vesterna koju je režirao Sergio Leone i njima je stekao svjetsku slavu, iako su filmovi bili propitivani zbog nasilja. Nekoliko godina poslije Eastwoodu su prilijepili etiketu fašizma zbog uloge policajca pravednika u filmu “Prljavi Harry”, pa zatim za film “Američki snajper” iz 2014.

Oskara je osvojio na najbolju režiju i najbolji film “Nepomirljivi” 1993., te za “Djevojku od milijun dolara” u 2005. Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Cannesu dobio je životno djelo. Početkom godine, Eastwood je u intervjuu za britanski kanal ITV rekao da se nastavlja razvijati jer voli raditi filmove.

Ne rauzmije prerani odlazak sa scene

U drugim intervjuima Eastwood je rekao da ne razumije redatelje kao što su Billy Wilder i Frank Capra koji su prerano završili karijeru i obznanio da planira snimati koliko god dugo bude mogao raditi i dok bude zanimljivih projekata. Eastwood je najavio da ide u mirovinu kao glumac nakon uloge 2008. u filmu “Gran Torino” no obećanje je porekao pa je opet zaigrao u filmovima, primjerice 2018. u filmu “Mula”.

Bivši gradonačelnik gradića Carmel u Kaliforniji, Clint Eastwood je i politički angažiran. Podržavao je milijardera Michaela Bloomberga koji je želio osvojiti nominaciju za demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima 2020.