Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Kultura

Kultura 'Vrisak' je bio jedan od najboljih horora 90-ih, a ovo je 15 stvari koje možda niste znali o njemu

Ovaj neočekivani hit lansirao je uspješnu franšizu i brojne parodije

Film “Vrisak” je debitirao u kinima 1996. godine u režiji majstora za horore Wesa Cravena. Prije izlaska nitko nije mogao zamisliti da će ovaj film postati jedan od najuspješnijih horora svih vremena. Prvi dio bio je temelj za dva odlična nastavka kao i brojne parodije.

Drew Barrymore glumila je jednu od najupečatljivjih uloga u filmu, onu u krvavoj uvodnoj sceni. No malo je poznato kako je Barrymore zapravo trebala glumiti jednu od glavnih uloga – onu koja je kasnije dodijeljena Neve Campbell. Nažalost, njezin raspored snimanja je u to vrijeme bio toliko prebukiran da je imala vremena samo za tu jednu scenu. Ekipa “Vriska” je riskirala s angažiranjem jedne tako velik zvijezde za jednu kratku scenu, ali time su htjeli poručiti gledateljima u startu kako nitko nije siguran.

Potpuno slučajno otkrili legendarnu masku

Iako je ubojica iz “Vriska” danas uglavnom poznat kao Ghostface, u scenariju je njegovo ime bilo Masked Killer (Maskirani ubojica). Njegova maska, koja je postala najprepoznatljivija stvar u vezi ovog filma, kreirana je za Noć vještica 1991. kad je opisana kao “duh s očima poput kikirikija”. Jedan od producenata “Vriska” pronašao ju je u nekoj kući dok je istraživao potencijalne lokacije za snimanje, i odmah je otkupio prava na njeno korištenje.

Uloga policajca Deweya Rileya prvotno je bila zamišljena za nekog korpulentnijeg i fizički dominantnijeg glumca, no Wesu Cravenu je svidjelo što David Arquette pokazuje u toj ulozi, te se stoga odlučio za njega.

Ovo su samo neki od nepoznatih detalja koji su otkriveni u novom nastavku serijala “You Think You Know Movies?” koji u svakoj epizodi donosi neke zanimljivosti koje većina ljudi ne zna o filmovima koje obožavaju.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više