Westworld, X-Files, Handmaid's Tale... Uskoro stižu nove sezone nekih hit serija i već smo lagano uzbuđeni

Pobrojali smo zanimljive serije koje nastavljaju s novim epizodama

FOTO: screenshot

U ovoj godini očekuje nas mnoštvo novih kvalitetnih serija za koje je izgledno da će biti zanimljive i vrijedne binge gledanja. No fanovi već postojećih serija također će doći na svoje, obzirom da ove godine dolaze hrpa novih sezona popularnih serija.

Među novim serijama i onima koje se vraćaju na male ekrane novim sezonama zaista je mnoštvo naslova. Stoga smo se odlučili što više vam olakšati izbor što gledati. O novim serijama smo već pisali, pa vam ovog puta donosimo kratki vodič poznatih serija koje početkom ove godine dobivaju svoje nove sezone, ili pak s prelaskom godine nastavljaju nakon kratke pauze.

X-Files

Legendarna serija koja je započela davne 1993. o dvoje FBI agenata koji istražuju nadnaravne slučajeve, dosad je osvojila pet Zlatnih globusa i 16 Emmyja, a nedavno je ušla u svoju jedanaestu sezonu. Agent Fox Mulder (David Duchovny) osvojio je srca gledatelja od prve epizode kad smo ga upoznali kao strastvenog istražitelja bilo čega što ima veze s izvanzemaljcima, pri čemu mu nije smetalo što ga je FBI “pospremio” u podrum gdje se može slobodno baviti svojim suludim teorijama.

Kao protuteža Mulderovom strastvenom i subjektivnom pristupu odlično se uklopila njegova partnerica Dana Scully (Gillian Anderson), koja je u većini dosadašnjih epizoda bila glas razuma. Serija je imala ogromnu pauzu između devete i desete sezone od punih petnaest godina, ali u tom periodu nije izgubila interes gledatelja.

Naime, napokon se saznalo tko je Smoking Man, čovjek koji vječno ima cigaretu u ruci i zapravo je glavni negativac iz sjene cijele serije, koji od početka zna više nego što priznaje. Unatoč tome, svo to vrijeme zapravo pomaže Mulderu kad god ovaj zapne, a nova sezona je otkrila i razloge tome. No nećemo vam previše spoilati. Prva epizoda jedanaeste sezone emitirana je 3. siječnja, a do kraja godine nas očekuje ukupno deset epizoda.

Star Trek: Discovery

https://www.youtube.com/watch?v=JsYu9jsmlHc

Radnja nove Star Trek serije odvija se u vrijeme prije kapetana Kirka, i po mnogočemu je drukčija od dosadašnjih Star Trek serija. Ono što prvo pada u oko je da nisu sve epizode zasebne cjeline, nego se radnjom nastavljaju jedna na drugu, u čemu ne nedostaje danas neminovih cliffhangera, tj. onog momenta kad epizoda završi taman kad je najnapetije.

Osim toga, serija je drukčija i po tome što je CBS na neobičan način odlučio rascijepiti prvu sezonu svoje nove Star Trek serije na dva dijela. U prvom smo se dijelu prošle godine upoznali s posadom broda Discovery i bivšom Starfleet časnicom Michael Burnham (Sonequa Martin-Green) koja biva proglašena izdajicom nakon incidenta u kojem je posredno prouzročila rat između Federacije i Klingonaca. Nakon osude, šansu joj ipak pruža Gabriel Lorca, kapetan eksperimentalnog broda Federacije Discovery, kojeg izvrsno utjelovljuje Jason Isaacs.

Drugi dio sezone Star Trek: Discoveryja startao je 7. siječnja, a trenutno su hrvatskim gledateljima dostupne dvije epizode nakon spomenute pauze, službeno deseta i jedanaesta. Nove epizode izlaze svaku nedjelju, a do kraja veljače ćemo pogledati još četiri epizode.

The Walking Dead

The Walking Dead je uz Game of Thrones trenutno najgledanija serija, pa su mnogi fanovi bili očajni kad je najavljena pauza. Naime, producenti serije su nakon osme epizode osme sezone, koja je emitirana 10. prosinca, odlučili napraviti prekid od par mjeseci. Fanovi serije će se stoga na nastavak postapokaliptične zombi priče morati strpiti do 25. veljače kada stiže nova, deveta epizoda osme sezone.

Vjerojatno već svi znaju, seriju The Walking Dead je osmislio Frank Darabont prema istoimenom stripu autora Roberta Kirkmana i crtača Tonyja Moorea. Priča prati šerifa iz Kentuckyja Ricka Grimesa (u seriji ga glumi Andrew Lincoln), koji se nakon što biva ranjen budi u bolnici te ubrzo shvaća da su se stvari drastično promijenile dok je bio u komi. Iz njemu neobjašnjivih razloga zemljom su krenuli harati zombiji, zbog čega je proglašena opća karantena.

Fanovima stripa se nisu pretjerano svidjele izmjene radnje, koje su sve učestalije nakon što je usred druge sezone na prilično incidentan način Frank Darabont dobio otkaz, no unatoč tome gledanost serije ni u osmoj sezoni ne opada. Vjerojatno je razlog tome što su u seriji o zombijima zombiji zapravo više kulisa, kroz koju se prikazuje sociološka studija društva i prikaz na što su sve ljudi spremni u drastičnim situacijama

Victoria

Gotovo godinu dana nakon posljednje epizode prve sezone, izvrsna britanska serija o mladim danima kraljice Victorije vratila se drugom sezonom 14. siječnja. Prva sezona nas je upoznala s prvim godinama vladavine mlade kraljice nakon što je zasjela na prijestolje s tek osamnaest godina. Serija je popratila njezino intenzivno prijateljstvo i zaluđenost s Lordom Melbourneom (Rufus Sewell), te njezin brak s princom Albertom (Tom Hughes).

Druga sezona se radnjom nastavlja mjesec dana nakon što je Victoria (Jenna Coleman) na kraju prve sezone rodila dijete, kad iznenadi sve dvorjane odlukom da se želi što prije vratiti svojim dužnostima. Osim sa svojim privatnim problemima, mlada kraljica Victoria će se u drugoj sezoni morati suočiti s problemima industrijalizacije i gladi koja je za vrijeme njezine vladavine pogodila Irsku 1845., uslijed koje je više od milijun Iraca umrlo od gladi.

Jessica Jones

Fanovi Jessice Jones već su se načekali na drugu sezonu, a morat će se strpiti još do 8. ožujka kad novih trinaest epizoda stiže na Netflix. U prvoj sezoni, koja je izašla 2015. upoznali smo se s Jessicom Jones, nekadašnjom superjunakinjom koja je odlučila živjeti normalnim životom. Nakon završetka svoje superherojske karijere, odlučila je otvoriti istražiteljsku agenciju, a fokusira se na slučajeve s ljudima koji iskazuju nadnaravne moći.

Gledatelji i kritičari bili su podjednako impresionirani prvom sezonom, naglašavajući kao najjače značajke serije odličnu glumu Krysten Ritter u ulozi Jessice Jones te Davida Tennanta u ulozi glavnog zlikovca Kilgravea. Kritičari su također nahvalili prepoznatljivu noir atmosferu serije koja podsjeća na stare detektivske filmove, te hrabrost producenata da se pozabave ozbiljnim temama poput silovanja, posljedica fizičkih napada i PTSP-a.

Serija je nastala prema Marvelovom stripu, a druga sezona snimala se paralelno sa serijom The Defenders, u kojoj se Jessica Jones udružuje s drugim Marvelovim junacima: Daredevilom, Lukeom Cageom i Iron Fistom.

Better Call Saul

Spinoff izuzetno popularne serije Breaking Bad pokazao se kao prava konkurencija izvorniku iz kojeg je potekao. Tvorci serije Vince Gilligan i Peter Gould zadali su si pozamašan zadatak, obzirom da je odmah u startu bilo jasno da će biti teško pratiti uspjeh Breaking Bada, jedne od najbolje ocijenjenih serija dosad.

No sa svojom pričom o odvjetniku Jimmyju McGillu (Bob Odenkirk) prije nego što je postao Saul Goodman, moralno labilni odvjetnik Waltera White, tvorci serije su pogodili pravu žicu kod gledatelja. Prequel serije Breaking Bad ulazi u svoju četvrtu sezonu, najavljeno je novih deset epizoda, a prva stiže u travnju.

Handmaid’s Tale

https://www.youtube.com/watch?v=xxQhWrAcQnE

Prva sezona Handmaid’s Tale pomela je konkurenciju na prošlogodišnjoj dodjeli Emmyja, osvojivši pet nagrada, a na nedavno održanoj dodjeli Zlatnih globusa osvojila je nagradu za najbolju dramsku seriju, dok je Elizabeth Moss nagrađena kao najbolja glavna glumica.

Serija je nastala prema distopijskom romanu Margaret Atwood čija radnja se odvija u bliskoj budućnosti u zamišljenoj republici Gilead. U toj budućnosti se zbog neobjašnjivog razloga više ne rađaju djeca. Zbog toga su se čelnici Gileada odlučili odcijepiti od SAD-a u zasebnu državu gdje provode svoja pravila koja krše ljudska prava. Naime, žene su svedene na niža bića, nemaju nikakva prava, a jedina im je funkcija da rađaju djecu.

Elizabeth Moss glumi glavni lik serije, koja se nekoć zvala Jane, ali nakon što je dospjela u Gilead postaje Offred (u slobodnom prijevodu vlasništvo Freda), te se na razne načine pokušava oduprijeti diktaturi koja ju okružuje. U drugoj sezoni Offred je trudna i dat će sve od sebe kako bi svoje nerođeno dijete spasila od totalitarizma Gileada. Ujedno ćemo, prema najavama, saznati kako je republika Gilead nastala te sve što je prethodilo tom ograničavajućem društvenom uređenju. Nova sezona Handmaid’s Tale imat će 13 epizoda, a počinje 25. travnja kad će u komadu biti prikazane prve dvije epizode.

Westworld

Serija Westworld nastala je prema istoimenom SF-vestern klasiku iz 1973. u kojem je Yul Brynner ostvario kultnu ulogu kaubojskog robota koji poludi i krene na ubilački pohod. Premisa serije je u osnovi ostala ista, no tvorci serije Jonathan Nolan i Lisa Joy dodatno razradili dodavši dramske elemente i zanimljive interakcije likova.

Westworld je zapravo zabavni park u kojem posjetitelji mogu doživjeti pravo iskustvo Divljeg Zapada. A to iskustvo koje posjetiteljima park pruža je u potpunosti autentično, od samog izgleda gradića sa saloonom i bordelom, do mogućnosti da se mogu okušati u revolveraškim dvobojima bez straha od bilo kakvih posljedica.

Domaćini su im roboti koje je zbog ljudskog ponašanja i izgleda gotovo nemoguće razaznati od pravih ljudi. Naravno, počinju problemi kad roboti postanu svjesni sebe i pokrenu krvavu pobunu. U drugoj sezoni se u glavnim ulogama vraćaju Evan Rachel Wood, Thandie Newton, James Marsden, Ed Harris, te Jeffreya Wrighta, koji je na svom Instagramu isprva objavio da nova sezona stiže u travnju. No ubrzo je izmijenio svoj post, s najavom da nova sezona stiže ovo proljeće, tako da još uvijek ne znamo točan datum kada novi Westworld dolazi na male ekrane.