Za slučaj da ostatak dana želite provesti slušajući Arethu Franklin, evo 10 pjesama koje su obilježile njenu veliku karijeru

Aretha Franklin umrla je u četvrtak u 76. godini

Aretha Franklin - příprava přes vystoupením a vystoupení v roce 1968, Image: 208429485, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Ota Richter - com.editorialni
FOTO: Profimedia, Ota Richter - com.editorialni

Aretha Franklin umrla je danas u 76. godini u svom domu u Detroitu. Kraljica soula prošle se godine zbog raka, koji joj je dijagnosticiran 2010., povukla iz svijeta glazbe, no njena karijera trajala je skoro sedamdeset godina. Tijekom nje, Franklin je imala preko dvadeset pjesama na prvom mjestu top ljestvica, a neke od njih su s vremenom postale himne pokreta koji se bore za ljudska prava. Prva je Afroamerikanka uvrštena u Rock and Roll Hall of Fame, 1987. godine, a tijekom svoje karijere, Grammyjem je nagrađena osamnaest puta. Za slučaj da se želite prisjetiti nekih njenih hitova, izvukli smo 10 pjesama koje su obilježile njenu karijeru.

Do Right Woman, Do Right Man (1967)

Iako je svoju prvu ploču snimila s 14 godina za izdavača Columbia Records, uslijedilo je šest dugih godina bez većeg uspjeha. No, stvari su se promijenile kad je 1966. godine prešla u Atlantic Records. Nakon njezino prvog hita za Atlantic, “I Never Loved a Man (The Way I Loved You)” uslijedila je pjesma “Do Right Woman, Do Right Man”, gospel u kojoj Franklin iskreno traži ljubav, pažnju i poštovanje. U bendu koji ju je tada pratio bio je čuveni Muscle Shoals, a prateći vokali bili su joj njene sestre Carolyn i Erma te majka Whitney Houston, Cissy Houston.

Don’t Play That Song (1970)

https://www.youtube.com/watch?v=rsMGHzOQrps

S pjesmom “Don’t Play That Song”, Franklin je demonstrirala svoj ponekad zanemareni pijanistički talent. Pjesma je inače cover, budući da ju je prvi snimio Ben E. King. Singl je prodan u milijun primjeraka, a u njemu je Franklin svojim energičnim glasom savršeno iznijela riječi pjesme u kojoj pjeva kako ne može slušati pjesmu koja ju podsjeća na njenog bivšeg ljubavnika koji joj je lagao.

Chain of Fools (1967)

Pjesma “Chain of Fools” bila je njen već peti hit u 1967. godini, za koji je dobila glazbenu nagradu Grammy. U pjesmi, Franklin je briljantno iznijela priču žene koja zna da je samo jedna od ljubavnica svog muškarcu, ali ne može otići od njega. Te 1967. godine, po mnogima, Franklin je ispisala nova pravila soul glazbe.

(You Make Me Feel Like) A Natural Woman (1967)

Mnoge Arethine pjesme bave se temom nesretne ljubavi, no u ovoj, Franklin je konačno pronašla sreću. “A Natural Woman” je jedan od mnogih hitova koje su za nju napisali Carole King i Gerry Goffin. Producirao ju je Jerry Wexler, koji je htio da Aretha otpjeva nešto kao što je ova pjesma.

Ain’t No Way (1968)

https://www.youtube.com/watch?v=Y-WoC9RfuoU

Pjesma koju je napisala njena sestra Carolyn, iskrena je i srčana balada, koja je umjerenija i intimnija od Arethinog energičnog stila. No i u ovoj baladi koja savršeno opisuje neuzvraćenu ljubav, u zadnjem dijelu pjesme Franklin se u potpunosti vrati svojoj energičnosti. Ovo je vjerojatno jedan od njenih najatraktivnijih i najozbiljnijih singlova.

I Say a Little Prayer (1968)

Ni prvi ni zadnji puta u svojoj dugoj karijeri, Franklin je preuzela popularni i voljeni original, u ovom slučaju pjesmu Dionne Warwick. Njezin snažni vokal dao je pjesmi neodoljivu pop i gospel notu i podigao je na posve novu razinu. Franklin ju je naprosto uspjela u potpunosti učiniti svojom.

Dr Feelgood (Love Is a Serious Business) (1967)

“Dr Feelgood” kreće sporo, vođen klavirom, a svakim stihom, pjesma gradi svoj intenzitet, sve do spektakularnog završetka. Aretha je ovom pjesmom nekako uspjela spojiti gospel sa seksom, otkrivši kako joj ne treba nikakav doktor, već muškarac koji je može riješiti svih njenih boli.

Think (1968)

Nakon što je Respect Otisa Reddinga preobrazila u neslužbenu himnu feminizma, Aretha je stvorila svoju vlastitu. Pjesmom Think, Aretha je u note i stihove prenijela svoje vlastite zahtjeve za ravnopravnosti spolova i rasa. Ovaj besmrtni klasik Aretha je oživjela u filmu The Blues Brothers iz 1980. godine.

Respect (1967)

Iako je Reddingov Respect bio sam po sebi uspjeh, Aretha ga je potpuno preobrazila, stvorivši od njega svoj prvi hit koji se popeo na prvo mjesto Billboardove ljestvice. Ova pjesma donijela joj i je prvi od osamnaest Grammyja koje je dobila u karijeri. Kao i Think, Respect je postao jednom od himni feminističkog pokreta.

I Never Loved a Man (The Way I loved You) (1967)

https://www.youtube.com/watch?v=ZULpxWcUZyE

Prvi singl koji je snimila za Atlantic Records, postao je pjesma koja je ne samo popularizirala nju, već i soul glazbu. S “I Never Loved a Man” Franklin se vratila svojim korijenima, gospelu i bluesu, a ovo je danas jedna od najvažnijih pjesama njene karijere.